Patiënten met knieprothese evalueren gezamenlijk in ViaSana

Enkele patienten met een knieprothese gaven aan het verloop van het revalidatieproces, de valkuilen en de ervaringen te willen delen met andere patienten. Om aan deze wens tegemoet te komen heeft ViaSana haar nazorgtraject verbeterd. Onder begeleiding van een orthopedisch chirurg en een orthopedieconsulent komen elke maand ongeveer twintig patienten met een knieprothese bij elkaar om te evalueren. Deze bijeenkomst vindt ongeveer zes tot acht maanden na de operatie plaats. Vanwege de enthousiaste reacties van de patienten bekijkt ViaSana de mogelijkheden om de evaluatie ook voor patienten met een heup- of schouderprothese te organiseren.

Werken in groepen
Tijdens de evaluatie kan de patient zijn ervaringen delen met andere patienten, ze leren van elkaar en begrijpen beter waarom bepaalde zaken wel of (nog) niet goed gaan. De evaluatie is volgens de patienten de perfecte afronding van de behandeling in ViaSana. Daarnaast is de evaluatie niet alleen een leermoment voor de patient maar ook voor de kliniek. Verbeterpunten en andere belangrijke zaken worden verzameld en door middel van een brief met de patient, de orthopedisch chirurgen en het managementteam van ViaSana teruggekoppeld.

Ook voorafgaand aan de operatie wordt in groepen gewerkt, zo krijgt een groep patienten tijdens een informatiebijeenkomst uitleg over de aanschaf van hulpmiddelen en het verloop van de opname. Ze krijgen een animatiefilm over de operatie te zien en een rondleiding over de verpleegafdeling van ViaSana. Vragen van de ene patient geven aanleiding tot vragen bij anderen waardoor de hele groep op een prettige manier geïnformeerd wordt.

Persoonlijke zorg
De voordelen van groepsvoorlichting zijn groot, toch staat met name persoonlijke zorg in ViaSana centraal. Iedere patient heeft immers andere behoeftes, al is het alleen maar omdat het genezingsproces per patient verschilt. Patienten overnachten in eenpersoonskamers en krijgen persoonlijke zorg van de verpleegkundigen. Tijdens het verblijf van vier tot vijf dagen wordt elke patient op de verpleegafdeling individueel begeleid door fysiotherapeuten, waardoor ze de revalidatieperiode thuis succesvol kunnen voortzetten. Na ontslag kan er elke dag telefonisch contact worden opgenomen met het patienten service bureau en wordt direct advies gegeven over vragen en problemen.

Kliniek ViaSana
Kliniek ViaSana is gespecialiseerd in verzekerde orthopedische zorg. Dit zijn behandelingen aan het bewegingsapparaat zoals: schouder, heup- en knieprothesiologie, voorste kruisbandreconstructies en behandeling van rughernia’s. Patienten kunnen hier “de weg naar gezondheid” (in het latijn: via sana) op een snelle en aangename wijze afleggen. Dankzij de kleinschalige opzet van de kliniek kunnen zij rekenen op veel persoonlijke aandacht, kwaliteit en service.

Recente artikelen