Reactie NPCF op voorstel demissionair minister Klink

Array

De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) vindt het overbodig om te schrappen in het basispakket, zoals demissionair minister Klink voorstelt. De patientenkoepel vindt dat met deze maatregelen het accent verkeerd komt te liggen; om de stijgende zorgkosten te beteugelen moeten eerst de onnodige uitgaven in de zorg worden aangepakt.

Onlangs toonde een meldactie van de NPCF nog aan dat patienten ervaren dat er niet altijd doelmatig gewerkt wordt in de gezondheidszorg. Veertien procent van de deelnemers zei vaak mee te maken dat de zorg onnodig of inefficient is. Het gaat dan om bijvoorbeeld onderzoeken die dubbel wordt uitgevoerd, inefficiente doorverwijzing, slechte samenwerking of zorgverleners die hen zonder noodzaak laten terugkomen.

“Er zitten veel luchtbellen in het systeem van de gezondheidszorg”, aldus Jan Coolen, manager bij de NPCF. “Wij willen dat er eerst stevig wordt ingezet om de zorg veel slimmer te organiseren, om de dubbelingen eruit te halen en om efficienter te werken. Vooral de zorg voor mensen met een chronische aandoening kan veel samenhangender. Al met al kunnen zo meerdere miljarden worden bespaard. Dan zijn de maatregelen om het verzekerde pakket te verkleinen en de eigen bijdrage te verhogen onnodig.”, zegt Coolen.

De maatregel om rollators, looprekjes en krukken uit het basispakket te halen levert slechts een marginale besparing op, maar deze hulpmiddelen zijn in het dagelijks leven van mensen van grote waarde. “Een rollator kost relatief weinig. Wij vinden het niet zinnig om het te schrappen uit het verzekerde pakket.”

Ook ziet de NPCF bezwaar in het vragen van een eigen bijdrage van 10 euro aan mensen die een beroep doen op de logopedist, ergotherapeut of dietiste. “Voor een patient die een dure heupoperatie heeft ondergaan is het van groot belang dat hij vervolgens ook fysiotherapie krijgt. We vinden het onwenselijk dat de toegankelijkheid tot die therapie nu beperkt wordt.” Bovendien staan deze zaken haaks op het beleid rond de aanpak van veel voorkomende chronische aandoeningen zoals COPD of hartfalen, waarbij deze paramedische zorg een belangrijke rol speelt.

De patientenkoepel roept op tot een zorgbeleid dat een stevige lange termijnvisie heeft. Er is méér mogelijk met het geld dat we opbrengen met de huidige zorgpremie, en patientenorganisaties willen en kunnen dat bevorderen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen