Signaleringssystemen zoönosen voldoet niet

Array

De controle op dierziekten moet worden uitgebreid zodat ziekten die gevaarlijk zijn voor mensen, sneller kunnen worden opgespoord. Daarvoor pleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat woensdag is aangeboden aan de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid).

Er zou een gezamenlijke signaleringsstructuur voor zoönosen ingesteld moeten worden om signalen vanuit alle gebieden van het humane veld en vanuit landbouwhuisdieren, paarden, gezelschapsdieren, wild, exotische dieren en vectoren (arthropoden) die relevant zijn voor de volksgezondheid of de diergezondheid bijeen te brengen, als uitbouwing van bestaande structuren. Dat schrijft het RIVM in een evaluatie van de resultaten van het Emerging Zoönosen-programma (EmZoo).

Het ultieme doel van EmZoo was het ontwikkelen van een blauwdruk voor een effectief early warning- en signaleringssysteem voor microbiele bedreigingen die relevant zijn voor zowel de volksgezondheid als de diergezondheid. Om dit doel te bereiken was een gezamenlijke inspanning nodig van belangrijke instituten op het terrein van diergezondheid en volksgezondheid in Nederland.

Hiertoe is een consortium gevormd bestaande uit de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR, de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. De consortium-partners werkten samen in een achttal projecten gericht op de realisatie van de volgende drie doelstellingen:

  1. het ontwikkelen van een systematische aanpak voor de signalering van emerging zoönosen,
  2. het prioriteren van emerging zoönosen die belangrijk zijn voor Nederland, en
  3. het ontwikkelen van een blauwdruk voor een early warning- en surveillance-systeem voor emerging zoönosen.

huidige early warning- en surveillance-systemen
Inventarisatie van de huidige early warning- en surveillance-systemen voor de verschillende dierpopulaties en voor de humane populatie, die relevant zijn voor de volksgezondheid of de diergezondheid, liet zien dat er geschikte systemen aanwezig zijn voor vroegtijdige herkenning van klinische signalen van (emerging) zoönotische aandoeningen bij de mens en bij landbouwhuisdieren, maar in beide sectoren zijn verbeteringen mogelijk.

Voor wild, exotische dieren, gezelschapsdieren en paarden zijn geen early warning-systemen aanwezig. Hetzelfde geldt voor early warning-signalen met betrekking tot opduikende infectieziekten via vectoren, zoals veranderingen in de diversiteit en het vóórkomen van vectoren en in de prevalentie van pathogenen. De recente oprichting van het Dutch Wildlife Health Centre en het Centrum voor Monitoring van Vectoren vormen een essentiele eerste stap in de richting van een signalerings-infrastructuur voor wild en vectoren.

Tot nu toe zijn er signaleringssystemen voor bepaalde, bekende ziekten bij landbouwdieren zoals koeien, geiten, schapen en kippen.

Zie voor meer informatie het rapport Emerging zoonoses : early warning and surveillance in the Netherlands op de site van het RIVM.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen