Nieuwe site Veiligezorg(R) voor agressiebestrijding in ziekenhuizen

Deze week is de nieuwe internetsite www.veiligezorg.nl voor werkgevers en medewerkers in de ziekenhuizen online gegaan. De nieuwe site biedt voortaan de medewerkers van alle ziekenhuizen gratis toegang tot agressieaanpakken en praktische handreikingen. Steeds meer ziekenhuizen werken aan een veiligheidsbeleid om verbale en fysieke agressie-incidenten te voorkomen of te hanteren. De internetsite is een initiatief van het Kenniscentrum Veiligezorg(R) van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en het CAOP uit Den Haag.

Voorzitter StAZ Tjitte Alkema (NVZ) en vicevoorzitter Elise Merlijn (Abvakabo FNV): ‘Bij agressie lopen medewerkers persoonlijke schade op. De patientenzorg raakt verstoord. Voor de veiligheid en de kwaliteit van de zorg is het noodzakelijk om een veiligheidsbeleid te voeren. Het principe van Veiligezorg(R) is dat alle personeel daarbij betrokken is.’

Kenniscentrum
Het project Veiligezorg(R) voor ziekenhuizen heeft zich ontwikkeld tot een kenniscentrum voor alle ziekenhuizen. Op de site staan tips voor maatregelen en een integrale aanpak van veiligheidsbeleid, diverse handreikingen voor onder andere het aangifte doen bij de politie en goede praktijkvoorbeelden. Veiligezorg(R) levert diensten als advies op maat en training. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd.

Programma Veilige Publieke Taak
Het Programma Veilige Publieke Taak (VPT) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is inhoudelijk en financieel betrokken bij de realisatie van de internetsite.

StAZ en CAOP

De StAZ is een samenwerkingsverband van sociale partners in de branche Ziekenhuizen. In de StAZ participeren NVZ vereniging van ziekenhuizen, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU’91 (www.staz.nl).
Het CAOP is het kenniscentrum voor arbeidszaken in de publieke sector (www.caop.nl).
Links:
http://www.veiligezorg.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen