Standpunt KWF Kankerbestrijding over zonnebrandcrème

0
335

In diverse media zijn de afgelopen dagen berichten verschenen over schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes. Dit naar aanleiding van een onlangs verschenen rapport van de Amerikaanse Environmental Working Group. KWF Kankbestrijding volgt de lijn van dit rapport en wijst daarnaast op het belang van verstandig zonnen.

De Amerikaanse Environmental Working Group is met name kritisch over het gebruik van de stoffen oxybenzone (benzophenone-3) en Vitamine A(retinyl palmitate) in anti-zonnebrandproducten. KWF Kankerbestrijding neemt de gegevens uit het rapport serieus maar heeft als standpunt dat deze data eerst (internationaal) getoetst moeten worden.

Huidkanker
Met de huidige stand van de wetenschap is er geen twijfel over de veiligheid van anti-zonnebrandmiddelen. Anti-zonnebrandmiddelen spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de huid tegen de schadelijk effecten van teveel UV-straling. Daarbij leveren ze een bijdrage aan de preventie van huidkanker. Huidkanker wordt per jaar naar schatting bij zo’n 36.000 mensen vastgesteld.

Ingredienten die in anti-zonnebrandmiddelen worden gebruikt, worden uitvoerig door de fabrikant op veiligheid getest.Deze test is gebaseerd op het gebruik en de specifieke eigenschappen van de ingredienten. De meeste ingredienten worden niet door het lichaam opgenomen en vormen daarom geen risico bij het gebruik. De beoordeling is toegankelijk voor de Voedsel en Waren Autoriteit, de nationale autoriteit die cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrème op de markt controleert op veiligheid. Daarnaast worden alleen UV-filters gebruikt die zijn beoordeeld door het Europees onafhankelijk wetenschappelijk comité en mogen kankerverwekkende stoffen niet in cosmetica worden gebruikt.

Verstandig zonnen

KWF Kankerbestrijding betreurt de kritische berichtgeving waardoor consumenten mogelijk ongerust zijn geworden en wil met nadruk wijzen op het belang van verstandig zonnen.

Bron: KWF