Standpunt KWF Kankerbestrijding over zonnebrandcrème

Array

In diverse media zijn de afgelopen dagen berichten verschenen over schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes. Dit naar aanleiding van een onlangs verschenen rapport van de Amerikaanse Environmental Working Group. KWF Kankbestrijding volgt de lijn van dit rapport en wijst daarnaast op het belang van verstandig zonnen.

De Amerikaanse Environmental Working Group is met name kritisch over het gebruik van de stoffen oxybenzone (benzophenone-3) en Vitamine A(retinyl palmitate) in anti-zonnebrandproducten. KWF Kankerbestrijding neemt de gegevens uit het rapport serieus maar heeft als standpunt dat deze data eerst (internationaal) getoetst moeten worden.

Huidkanker
Met de huidige stand van de wetenschap is er geen twijfel over de veiligheid van anti-zonnebrandmiddelen. Anti-zonnebrandmiddelen spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de huid tegen de schadelijk effecten van teveel UV-straling. Daarbij leveren ze een bijdrage aan de preventie van huidkanker. Huidkanker wordt per jaar naar schatting bij zo’n 36.000 mensen vastgesteld.

Ingredienten die in anti-zonnebrandmiddelen worden gebruikt, worden uitvoerig door de fabrikant op veiligheid getest.Deze test is gebaseerd op het gebruik en de specifieke eigenschappen van de ingredienten. De meeste ingredienten worden niet door het lichaam opgenomen en vormen daarom geen risico bij het gebruik. De beoordeling is toegankelijk voor de Voedsel en Waren Autoriteit, de nationale autoriteit die cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrème op de markt controleert op veiligheid. Daarnaast worden alleen UV-filters gebruikt die zijn beoordeeld door het Europees onafhankelijk wetenschappelijk comité en mogen kankerverwekkende stoffen niet in cosmetica worden gebruikt.

Verstandig zonnen

KWF Kankerbestrijding betreurt de kritische berichtgeving waardoor consumenten mogelijk ongerust zijn geworden en wil met nadruk wijzen op het belang van verstandig zonnen.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen