Tips om de extreme hitte in Nederland te trotseren

Het zomerse weer houdt voorlopig aan met de komende dagen opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en hoger. Het KNMI heeft een waarschuwing afgegeven voor extreme hitte. De adviezen uit het Nationaal Hitteplan van het RIVM blijven daarmee voorlopig van kracht. Dit plan heeft als doel mensen voor te bereiden op een periode van extreme hitte.

Wat adviseert men aan kwetsbare groepen bij hitte?

  1. Drink voldoende
    Drink 2 liter vocht per dag, ook als u geen dorst heeft. Drink bij voorkeur water. Vermijd alcohol.
  2. Vermijd inspanning
    Vermijd inspanning vooral tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag.
  3. Blijf uit de hitte
    Blijf binnen of in ieder geval in de schaduw tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag. Draag een hoed, zonnebril en lichte kleding.
  4. Zorg voor koelte
    Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad. Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Doe ook de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag) en zet ze open als het buiten koeler is (’s nachts en vroeg in de morgen).
  5. Zorg voor elkaar
    Steek een helpende hand toe als er in uw omgeving ouderen of zieken zijn, die hulp nodig hebben om deze adviezen op te volgen.
  6. En als het echt warm wordt
    Dan waarschuwen we u. Bij perioden van aanhoudende hitte geeft het KNMI een waarschuwing na het weerbericht. Op die dagen hoort u Erwin Krol ook nog eens zeggen dat u toch vooral goed moet drinken en uit de zon moet blijven.
  7. Vragen
    Raadpleeg uw huisarts voor informatie over uw persoonlijke situatie. Misschien gebruikt u medicijnen of heeft u een ziekte waarbij veel drinken niet verstandig is. Uw huisarts kan bepalen wat voor u het beste is.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen