Zonbescherming voor je ogen erg belangrijk

zonnebril3Wanneer de ogen te lang worden blootgesteld aan zonlicht dat weerkaatst op water, zand,.. kan een ontsteking worden veroorzaakt van het hoornvlies en oogbindvlies. Om dit te voorkomen is een goede zonnebril nodig met volledige UV-protectie. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken). Zonnebrillen worden in het algemeen gebruikt tegen het ongemak van fel licht en als bescherming tegen zonlicht. Zonnebrillen met een UV-filter beschermen de drager tegen de oogaandoening grijze staar.
De zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de huid rond de ogen tegen het zonlicht. Aangezien de huid rond de ogen zeer dun is en gevoelig voor rimpels is deze bescherming geen overbodige luxe.

Bescherming tegen UV stralen

Om ervan overtuigd te zijn dat je zonnebril voldoende bescherming biedt zou er een sticker op moeten zitten die aangeeft: UV 400 of 10. Net als de huid reageren de ogen reageren op de effecten van de zon door  cellen voortdurend te vernieuwen. Alleen is de regeneratiecapaciteit  beperkt, bij een zeer hoge UV-straling raakt deze te snel uitgeput en dat maakt  onze ogen kwetsbaar. Als UV-stralen fel doordringen in het oog, kunnen weefsels beschadigd raken.Een zonnebril is NIET geschikt om rechtstreeks naar de zon te kijken, dit kan alleen met een eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14.

Tips bij de keuze voor een nieuwe zonnebril

Vrijwel alle lenzen zijn gekleurd of donker gemaakt. De kleur van de lenzen varieert, maar groen, grijs en bruin worden veel gebruikt. Dit omdat deze kleuren de kleurwaarneming het minst verstoren. Donkere glazen bieden niet noodzakelijk een betere bescherming.Elke kleur heeft andere eigenschappen.

Grijze tinten verminderen de felheid van het licht zonder aan de kleuren af te doen.
Bruine tinten zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormd wel meer de kleuren en maakt het zicht wat wazig.
Geeltinten verminderen de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt dus het zicht maar de vervorming van kleuren is sterker.
Groentinten verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten.
Roze getinte glazen zijn een goede keus als je veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent. Ze bieden een goed contrast voor objecten teggen blauwe of groene achtergrond.

Naast gewone lenzen zijn er nog andere speciale lenzen zoals Polaroid lenzen en fototrope lenzen.

Polaroid

Polaroid lenzen bevatten naast een UV-filter ook een polarisatiefilter. Hierdoor bestaat het licht dat de drager waarneemt vooral uit verticaal gepolariseerd licht. Het voordeel van het wegfilteren van de horizontaal gepolariseerde lichtstralen heeft te maken met de reflectie van licht. Als licht op bijvoorbeeld water valt dan zal een deel van dat licht reflecteren en een ander deel zal worden geabsorbeerd. De verhoudingen hiertussen zijn afhankelijk van de hoek waaronder dat licht invalt op het water. Een belangrijker verschijnsel hierbij is dat de mate waarin gereflecteerd licht horizontaal gepolariseerd wordt groter is dan de mate waarin dit verticaal gepolariseerd wordt. Hierdoor zal gereflecteerd licht enerzijds worden gefilterd door het polarisatie filter en anderzijds door de getinte glazen. Polaroid zonnebrillen hebben een lichtabsorptie van 75%.

Fototroop/ Fotochromatisch
Fototrope lenzen worden donkerder naarmate er meer licht op valt. Dit komt doordat lenzen van een fototrope zonnebril bepaalde kristallen, bijvoorbeeld zilverchloride of zilverbromide, bevatten die reageren onder invloed van ultraviolet licht. Zodra de sterkte van het zonlicht afneemt, zal ook de sterkte van het ultraviolet licht afnemen. In dat geval worden de lenzen weer lichter. Een nadeel van dit soort lenzen is dat ze minder goed werken in bijvoorbeeld een auto. De voorruit van de auto zal al een deel van het ultraviolet licht tegenhouden, hierdoor wordt de lens minder donker dan als er geen UV licht wordt tegengehouden. Een ander nadeel is dat als je plotseling een donkere ruimte binenloopt, je bril even tijd nodig hebt om weer lichter te worden.

Spiegelend
Op lenzen kan een spiegelende coating worden aangebracht. Deze coating reflecteert een deel van het licht dat op de lens valt. Zodoende wordt de hoeveelheid licht dat de drager ontvangt verminderd. Deze coatings kunnen van elke kleur worden gemaakt en is onafhankelijk van de kleur van de lens. Een grijze lens kan bijvoorbeeld een blauwe spiegelende coating bevatten.Ze zijn populair maar krassen snel.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen