Meer vroeggeboorte en verandering geboortegewicht bij tweelingen

Onderzoek onder 21.000 tweelingen toont trend in Nederland en Belgie:
Tweelingen worden steeds vroeger geboren, maar hebben ook steeds betere overlevingskansen. Dit komt onder meer door  steeds betere controlemogelijkheden en omdat risico zwangerschappen beter worden herkend. Met keizersneden kunnen gynaecologen makkelijker ingrijpen en kinderartsen/neonatologen zijn beter geworden in de opvang van te vroeg geboren kinderen.
Deze te vroeg geboren kinderen zijn  ook steeds lichter van gewicht. Opvallend is echter dat tweelingen die het “goed” doen en na de 32e week geboren worden, steeds zwaarder worden. Dit is nog niet eerder op deze wijze aangetoond, en een precieze verklaring is er nog niet.

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC), de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met het Belgische Oost-Vlaams Meerlingenregister (bijgehouden sinds 1964) en het Nederlandse Tweelingen Register (gestart in 1987).

21.000 tweelingen
Met gegevens van meer dan 6.000 Belgische en bijna 15.000 Nederlandse levend geboren tweelingparen is onderzocht hoe de zwangerschapsduur en geboortegewichten van tweelingen de afgelopen jaren zijn veranderd.
De resultaten van deze studie onder meer dan 21.000 tweelingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction en zijn inmiddels online beschikbaar (http://humrep.oxfordjournals.org/cgi/content/full/deq160v1)

10 dagen
Sinds 1964 is de gemiddelde zwangerschapsduur van tweelingen 10 dagen korter geworden. Wat geboortegewicht betreft, zijn de tweelingen die zeer prematuur geboren worden (voor de 32ste week) in gewicht afgenomen. Waarschijnlijk heeft het te maken met betere en intensievere controles van tweelingzwangerschappen. Daardoor worden risico-tweelingen vroeger geboren, bijvoorbeeld door een keizersnede, omdat te vroeg geboren kinderen tegenwoordig betere overlevingskansen hebben.

Tweelingen geboren na de 32ste week zijn juist in gewicht toegenomen. Hoogst waarschijnlijk is deze toename in geboortegewicht de reden dat de kinderen spontaan eerder worden geboren. Immers, omdat de ongeboren kinderen zwaarder worden, moet de baarmoeder meer uitzetten en is er een grotere kans dat de baring daarom eerder begint.

Trend
Deze resultaten bevestigen buitenlands onderzoek, maar nu is ook voor het eerst gekeken naar verschillen tussen een- en twee-eiige tweelingen. Hoewel eeneiige tweelingen nog een kortere zwangerschapsduur en een lager geboortegewicht hebben dan twee-eiige, is de trend voor beide hetzelfde. Deze trend is ook hetzelfde voor de Nederlandse en Belgische tweelingen.

De gevonden trends kunnen niet eenduidig verklaard worden door een toename in vruchtbaarheidsbehandelingen, een toename van keizersnedes of hogere leeftijd van de moeder.
Toch blijft het zo dat te vroeg geboren kinderen minder kansen hebben dan kinderen die “op tijd” geboren worden. De kans op vroeggeboorte bij tweelingzwangerschappen is ook duidelijk hoger dan bij eenlingzwangerschappen. Daarom moeten we blijven stimuleren dat vrouwen op jongere leeftijd zwanger worden (met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op een tweeling toe) en moet bij vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals IVF) gestreefd blijven worden naar het ontstaan van eenlingzwangerschappen.

Gezamenlijk persbericht Maastricht UMC, Vrije Universiteit van Amsterdam en Katholieke Universiteit Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen