Tandenborstel broedplaats van bacteriën

Array

TNO onderzoekt de hygiene van tandenborstels
TNO heeft in opdracht van Aquafresh een onderzoek uitgevoerd naar de microbiologische gesteldheid van diverse merken tandenborstels. Het onderzoek toont aan dat het aantal bacterien op een tandenborstel stijgt, naarmate deze langer wordt gebruikt. Na drie maanden gebruik bevat een tandenborstel gemiddeld 7 miljoen bacterien.
Voor het TNO-onderzoek moesten 37 vrijwilligers hun tandenborstels inruilen voor een nieuw exemplaar. Dit gebeurde drie maal: bij aanvang van het onderzoek, na één maand en ten slotte na drie maanden. Vervolgens werd de microbiele gesteldheid van de tandenborstels onderzocht. Het type, de kwaliteit en de gebruikswijze van de tandenborstel (slijtage, reiniging, bewaarcondities, etc.) zijn in dit onderzoek niet meegenomen.
Microbiologisch onderzoek

De resultaten van het onderzoek bevestigen de resultaten uit eerdere onderzoeken. Na drie maanden gebruik bevat een tandenborstel gemiddeld 7 miljoen bacterien. Verder werd incidenteel E.coli-bacterie gevonden, wat mogelijk duidt op besmetting vanuit de omgeving. E. coli is in grote aantallen aanwezig in de darmen van zoogdieren, waaronder ook de mens. Het organisme komt daarnaast voor in het milieu, op ongewassen groenten en op rauw vlees. De herkomst van de E.coli-bacterien op de tandenborstel is onduidelijk.
Om te kunnen vaststellen of bacterien op een tandenborstel mogelijk ziekteverwekkend zijn, heeft Aquafresh TNO gevraagd een verkennende studie uit te voeren naar orale pathogenen. Dit zijn micro-organismen die in verband worden gebracht met caries en (infectie)ziekten zoals parodontitis. De onderzoekers troffen vijf bekende orale pathogenen (Streptococcus mutans, Tannerella forsythensis, Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum en Candida albicans) op de onderzochte tandenborstels aan. Op basis van de huidige resultaten kan niets gezegd worden over een eventueel risico op infecties.
Slijtage
Tandartsen raden hun patienten aan om tandenborstels, waarmee gedurende drie maanden of langer is gepoetst, niet meer te gebruiken. Intensief gebruik van tandenborstels zorgt voor slijtage van de borstelkop. Deze slijtage kan de efficientie van plaqueverwijdering sterk verminderen. In de praktijk worden tandenborstels echter veelal gedurende een langere periode gebruikt (soms een jaar of langer).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen