Ramadan kan gevaarlijk zijn

Array

Sommige moslims beeindigen of verschuiven hun medicatie tijdens de ramadan. Vooral voor diabetes- en hartpatienten kan dat gevaarlijk zijn. Deelnemers aan de ramadan mogen van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet eten en drinken.Moslims denk vaak onterecht dat medicijnen ook onder deze regel vallen. Daarnaast kan  het vasten zelf is van invloed op het medicijngebruik. Het lichaam kan bijvoorbeeld anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de gewone tijden wordt ingenomen. Ook kunnen niet alle geneesmiddelen altijd tegelijk worden ingenomen, omdat ze dan elkaars werking beïnvloeden.

Voorafgaand en tijdens de vastenperiode, die dit jaar valt van 1 augustus tot en met 29 augustus, zijn apothekers en assistenten extra alert op patienten die meedoen aan de ramadan, stelt de KNMP. Over medicijngebruik tijdens de vastenperiode, geven apothekers het advies om de medicijnen zo geregeld mogelijk te blijven gebruiken. De patient kan in overleg met de apotheker bekijken of het medicijngebruik kan worden aangepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen