Restrictie gebruik modafinil

Modafinil (Modiodal) blijft uitsluitend geïndiceerd voor de behandeling van narcolepsie. Dit heeft het wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik van de European Medicines Agency (EMA) geconcludeerd naar aanleiding van een evaluatie van de balans werkzaamheid-schadelijkheid. De risico’s van ernstige psychische bijwerkingen, cardiovasculaire complicaties, ernstige huidreacties, potentieel misbruik en off-label gebruik, zijn opnieuw bevestigd.

Het risico van ernstige huid- en overgevoeligheidsreacties bij kinderen is hoger dan bij volwassenen. Geadviseerd wordt om modafinil daarom niet voor te schrijven aan kinderen.

Tevens is het gebruik van modafinil gecontraïndiceerd bij patienten met ongecontroleerde matige tot ernstige hypertensie en bij patienten met hartritmestoornissen.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontving diverse meldingen van mogelijke bijwerkingen van modafinil. Deze details van deze meldingen kunt u bekijken via de bijwerkingendatabank.

Meer informatie kunt u vinden via onderstaande links:
Bericht EMA ‘European Medicines Agency recommends restricting the use of modafinil

Bericht CBG ‘Nieuwe belangrijke risico-informatie na herbeoordeling balans werkzaamheid-schadelijkheid modafinil (Modiodal)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen