BN’ers in de zorg: Leven met reuma

Hoe ziet je leven eruit als je reuma hebt? Tegen welke beperkingen lopen mensen met deze chronische ziekte aan? Dat is te zien in een nieuw tweeluik van het Avro-televisieprogramma ‘BN’ers in de zorg’, waarin bekende Nederlanders een dag doorbrengen met een reumapatient. De programma’s worden op woensdag 1 en donderdag 2 september uitgezonden, op Nederland 1 om 19.30 uur.

In de eerste aflevering gaat Reumafonds-ambassadrice Anita Witzier een dag op pad met de veertienjarige Olivier, die jeugdreuma heeft. Al vanaf zijn babytijd ligt Olivier regelmatig in het ziekenhuis. Zo heeft hij een beenmerg-transplantatie gehad, is hij bestraald en heeft hij chemotherapie gekregen. Inmiddels heeft Olivier twee kunstheupen en revalideert hij van de operatie. Anita vergezelt Olivier op zijn laatste schooldag voor de zomervakantie.

Presentator Jeroen Latijnhouwers brengt een dag door met Jeannot (38), receptioniste op een camping in Zeeland. Jeannot heeft lupus, een vorm van reuma waarbij ze behalve huidklachten ook ernstige gewrichtsklachten heeft. De reuma heeft veel invloed op Jeannots leven: zo heeft ze haar paarden moeten verkopen omdat de verzorging en het rijden onmogelijk werd. Gelukkig kan ze nog wel lesgeven. Jeannot vertelt Jeroen ook dat zij en haar man een moeilijke beslissing hebben moeten nemen: ze zullen nooit kinderen krijgen, omdat het gezondheidsrisico voor moeder en kind te groot zou zijn.

Catherine Keyl en Edith van Dijk
In de tweede aflevering zien we Catherine Keyl en langeafstandzwemster Edith van Dijk. Catherine stapt in het leven van Joop (50). Hij heeft een erfelijke vorm van artrose, die hem ernstig beperkt. De artrose zit bij Joop in zijn hele lichaam, maar vooral in zijn handen. Daardoor zijn veel dagelijkse handelingen, zoals een boterham smeren of een overhemd dichtknopen, erg lastig voor hem. Ook zijn werk in een grote bouwmarkt wordt steeds moeilijker, vanwege de pijn in zijn lichaam. Catherine doet een brace om, zodat ze iets kan ervaren van Joops beperkingen.

Edith van Dijk maakt kennis met Wilma (45), moeder van vier kinderen en werkzaam bij de trombosedienst. Wilma heeft de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma die vooral in de wervelkolom zit. Wilma hoopt dat door ‘BN’ers in de zorg’ het begrip voor mensen met reuma toeneemt. In de uitzending heeft ze samen met Edith meegedaan aan een zwemwedstrijd in de Maas. Ze had het koud, kreeg kramp, maar zette met hulp van Edith toch door.

Met dit bijzondere tweeluik van ‘BN’ers in de zorg’ hoopt het Reumafonds veel nieuwe donateurs te werven.