Dagelijks glas alcohol verhoogt de kans op borstkanker

0
161

Een glas wijn per dag verdubbelt het risico op een vaak voorkomend type van borstkanker, dat blijkt vandaag uit onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of the National Cancer Institute. .Vrouwen die zeven eenheden alcohol per week drinken, dat is de helft van de aanbevolen limiet, lopen veel meer kans op borstkanker in vergelijking met vrouwen die helemaal niet drinken.

Professor Christopher Li: “We ontdekten dat vrouwen die meerdere glazen per dag drinken ongeveer dubbel zoveel risico lopen op dit type van kanker, dat was niet het geval bij andere types van borstkanker.”

De onderzoekers bestudeerden 2.944 borstkankerpatienten en hun alcoholconsumptie. Ze werden in zes categorieen verdeeld afhankelijk van de gemiddelde hoeveelheid alcohol die ze per week consumeerden. Daaruit blijkt dat dit het risico verdubbelt op de tweede meest voorkomende vorm van borstkanker, deze komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar. Jonge vrouwen hebben een laag risico op het ontwikkelen van deze ziekte, dus zelfs als ze veel drinken, blijft de kans redelijk laag. Bij oudere vrouwen echter is dit effect veel duidelijker. Het treft de lobben diep in het borstweefsel en is moeilijk te detecteren zodat de ziekte vaak vergevorderd is tegen de tijd van diagnose. De wetenschappers hielden wel geen rekening met de verschillende types alcohol.

1. Christopher I. Li, Rowan T. Chlebowski, Matthew Freiberg, Karen C. Johnson, Lewis Kuller, Dorothy Lane, Lawrence Lessin, Mary Jo O’Sullivan, Jean Wactawski-Wende, Shagufta Yasmeen, and Ross Prentice. Alcohol Consumption and Risk of Postmenopausal Breast Cancer by Subtype: the Women’s Health Initiative Observational Study. Journal of the National Cancer Institute, 2010; DOI: 10.1093/jnci/djq316

Vorig artikelHoe staat het met uw eHealth?
Volgend artikelMarsh breidt healthcare team uit
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.