Tena en Oxfam Novib slaan handen ineen voor vrouwen in Niger

Array

Zwangerschap en geboorte hebben een flinke impact op het lichaam van een vrouw. Dat geldt wereldwijd. Maar waar Nederlandse vrouwen in geval van complicaties rond de bevalling terecht kunnen bij een arts, lopen vrouwen in Niger het risico verstoten te worden. Om daar verandering in te brengen, slaan TENA en Oxfam Novib de handen ineen. Zij zetten zich de komende drie jaar in voor opvang en re-integratie van Nigerijnse vrouwen met bevallingscomplicaties – waarvan incontinentie als gevolg van een fistel de meest voorkomende is. Actrice Gerda Havertong gaf vandaag in de ‘Geboortestraat’ in Amsterdam het officiele startschot van het project in Niger.

Verandering voor verbetering
“Ik ben in 1990 dit project gestart nadat ik zelf had ervaren hoeveel impact een fistel op het leven van een vrouw in Niger heeft”, aldus Mme. Traore Salamatou, oprichtster van de organisatie Dimol (waardigheid). “Vanuit mijn achtergrond als verloskundige ben ik begonnen meisjes te informeren en op te vangen. Nu helpen we meisjes te re-integreren en werken we aan preventie. We leiden mensen op en werken zo, samen met TENA en Oxfam Novib, aan een gezondere toekomst voor de vrouwen van Niger. Meisjes zijn hier vaak al moeder voordat ze goed en wel vrouw zijn, met alle gevolgen van dien. Daar willen we verandering in brengen, om zo het toekomstperspectief en het leven van deze vrouwen te verbeteren.” Op deze video is meer te zien over de organisatie Dimol en het project in Niger.

Gezonde toekomst
Niger is het gevaarlijkste land om te bevallen:  1 op de 7 vrouwen overlijdt in het kraambed, tegen 1 op de 10.000 in Nederland. Omdat meisjes zeer jong trouwen, al vanaf 12 jaar, raken ze zwanger voordat hun lichaam genoeg is ontwikkeld om op een gezonde manier zwangerschap en bevalling te doorstaan. Door de jonge leeftijd neemt ook de kans op complicaties als rupturen en fistels toe. Doordat een vrouw met een fistel voordurend urine en/of ontlasting lekt, wordt ze in Niger beschouwd als vervloekt en wordt ze verstoten uit de gemeenschap. Incontinentie is een dusdanig taboe dat een normaal leven voor deze vrouwen onmogelijk is. TENA, expert op het gebied van incontinentiezorg, en Oxfam Novib starten vanaf vandaag een samenwerking om de vrouwen van Niger een gezondere toekomst te bieden. Naast een uitgebreide mediacampagne, zullen de TENA verpleegkundigen informatie over het project aan hun relaties binnen de instellingen verstrekken.

Eigenwaarde en zelfvertrouwen
Beide organisaties ondersteunen Dimol (‘waardigheid’), een lokale partner van Oxfam Novib  in de Nigerijnse hoofdstad Niamey, bij de voorbereiding op de operatie van incontinente jonge moeders en bij de re-integratie van genezen jonge moeders. Tijdens het verblijf in het opvangcentrum leren de vrouwen lezen en schrijven en basis arbeidsvaardigheden. Ook voorlichting op het gebied van goede voeding en kindergezondheid komt aan bod, zodat deze vrouwen met hernieuwde eigenwaarde én zelfvertrouwen terugkeren in het gemeenschapsleven. In drie jaar tijd biedt het project naar verwachting hulp aan 135 meisjes en vrouwen. Bovendien leidt Dimol met steun van TENA en Oxfam Novib  150 traditionele vroedvrouwen en zeventig verloskundigen op om bevallingscomplicaties te minimaliseren.  Verder worden bewustwordingscampagnes uitgevoerd in tweehonderd tot 250  dorpen op het platteland. Daarnaast zet Oxfam Novib zich in voor het veranderen van de publieke opinie ten opzichte van de toegestane huwelijksleeftijd. Met een lobby richting politieke en religieuze leiders wordt getracht de huwbare leeftijd te verhogen, om zo risicovolle zwangerschappen op zeer jonge leeftijd te voorkomen.

De samenwerking met Oxfam Novib is onderdeel van een breder MVO-beleid van het moederbedrijf van TENA, SCA. Eerder dit jaar zette het bedrijf soortgelijke projecten op met Oxfam Novib met haar merken Edet, Libresse en Tork.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen