Patiënten melden bijwerkingen omdat ze willen bijdragen aan veilig gebruik van geneesmiddelen

Array

In het European Journal of Clinical Pharmacology (EJCP) is deze maand een artikel gepubliceerd naar aanleiding van een onderzoek naar de motieven van patienten om bijwerkingen te melden aan het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
Het aantal gedane meldingen van bijwerkingen, direct door patienten, is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2003, toen Lareb begon met het accepteren van meldingen rechtstreeks door patienten werden er 173 meldingen door patienten gedaan.
In 2009 ontving Lareb 1566 meldingen rechtstreeks van patienten. Dat is 16% van het totaal aantal meldingen.

Voor het onderzoek is aan 1370 patienten, die een bijwerking bij Lareb hadden gemeld, gevraagd naar hun motivatie om te melden. De belangrijkste redenen om te melden waren het delen van ervaringen (89% was het eens met deze stelling), de ernst van de reactie voor de patient (86% was het eens met deze stelling), zorgen om de eigen situatie (63% was het eens met deze stelling), en het feit dat de bijwerking niet in de bijsluiter stond (58% was het eens met deze stelling).

Van de patienten was 94% het er mee eens dat het melden van bijwerkingen schade bij andere patienten kan helpen voorkomen, 98% geloofde dat het melden van bijwerkingen bijdraagt aan kennis en onderzoek. Ook voelde 90% zich verantwoordelijk voor het melden van een bijwerking en 92% gaf aan dat ze in de toekomst weer een melding zouden doen.

De auteurs concluderen dat het onderzoek laat zien dat patienten sterk betrokken zijn bij de geneesmiddelen die ze gebruiken en gemotiveerd zijn, hun ervaringen met geneesmiddelen met anderen te delen.

Het volledige artikel kunt u hier nalezen.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen