Ziekenhuizen regelmatig doelwit van incidenten

Array

Beveiligingsniveau afdelingen loopt sterk uiteen
Bijna de helft (46 procent) van de ziekenhuizen in Nederland heeft maandelijks of vaker te maken met een incident. Hierbij gaat het om incidenten als diefstal, verbale agressie en fysieke agressie. Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder ruim 350 werknemers uit verschillende ziekenhuizen. Ook komt uit dit onderzoek naar voren dat er grote verschillen zijn in het veiligheidsbeleid tussen de afdelingen van ziekenhuizen. Op de intensive care hoeft personeel zelden een toegangspas te tonen. Iedereen kan hier zomaar naar binnen lopen, terwijl hier de meest zieke mensen liggen.

Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan minimaal maandelijks te maken te hebben met een incident. Nog eens 42 procent zegt dat hun ziekenhuis meerdere keren per jaar te maken heeft met incidenten. De meeste incidenten vinden plaats op de spoedeisende hulp. Op basis van het onderzoek stelde De top vijf van meest voorkomende incidenten is:

  1. diefstal
  2. verbale agressie
  3. fysieke agressie
  4. inbraken op ongeoorloofde afdelingen
  5. seksuele intimidatie

Veiligheid personeel prioriteit
De ondervraagden zien de veiligheid van het personeel als belangrijkste beveiligingsrisico, gevolgd door de continuïteit van het ziekenhuis als organisatie en de veiligheid van patienten. Jean-Marc Komen, verantwoordelijke segment healthcare beveiliging bij Securitas: “Het personeel heeft in ziekenhuizen het meeste te maken met incidenten. Het is daarom logisch dat hier de prioriteit ligt. Toch moet de continuïteit van het ziekenhuis als organisatie niet worden onderschat. Wanneer een incident naar buiten komt, kan dit schadelijk zijn voor het imago en heeft het impact op het hele ziekenhuis. Het is daarom verstandig om incidenten niet an sich te behandelen, maar vanuit een geïntegreerde beveiligingsaanpak.

Sterke verschillen tussen afdelingen
Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel verschil zit tussen de beveiliging van verschillende afdelingen. In 51 procent van de ziekenhuizen is de aanpak op de afdelingen niet gelijk. Meest beveiligde ruimte is de medicijnkamer, gevolgd door de spoedeisende hulp en de intensive care. “Het is opvallend dat een afdeling als de intensive care niet hoger op de prioriteitenlijst staat, hier liggen de meest kwetsbare personen in een ziekenhuis die nauwelijks in staat zijn om zichzelf te beschermen. Het is goed dat er een afdelingsspecifieke aanpak is, maar niet dat een deel aangeeft dat er op bepaalde afdelingen meer gedoogd wordt. Wanneer een beveiligingsbeleid is opgesteld, moet deze ook strikt gevolgd worden. Dit kan met simpele maatregelen als het instellen van toegangscodes of –passen om een afdeling te betreden of het aanspreken van ongeautoriseerde personen op een afdeling.

Over het onderzoek
De Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas wordt meerdere keren per jaar uitgevoerd. Het is een structureel onderzoek waarmee inzicht wordt gegeven in de ontwikkelingen in de markt. De resultaten worden gebruikt om zicht op de markt te houden en in de advisering richting de klant. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Elba Media.

Bron: Securitas

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen