Gewoon en toegankelijk

Array

Op weg naar een goede gezondheidszorg voor mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Mensen met verstandelijke beperkingen zijn burgers zoals wij allen; zij hebben steun nodig om hun rol in de maatschappij te vervullen en verantwoordelijkheid te dragen voor hun gezondheid. Vaak hebben ze hulp van een familielid of begeleider nodig om hun klachten te verwoorden, hun medische voorgeschiedenis te vertellen en behandeladviezen goed op te volgen. Ze hebben daarnaast een groter risico op gezondheidsproblemen: ze hebben een andere comorbiditeit en ook spelen sociale factoren zoals armoede en analfabetisme een rol.
Het nog jonge specialisme AVG (arts verstandelijk gehandicapten) is toegerust voor de zorg aan deze groep. Er is nog veel werk aan de wetenschappelijke onderbouwing van goede gezondheidszorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Binnen onderwijs en opleiding is meer aandacht nodig voor de specifieke problemen van deze groep.
Prof. dr. Henny van Schrojenstein Lantman-de Valk spreekt haar oratie uit als hoogleraar ’ Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving’. Deze nieuwe leerstoel heeft als doel een academische werkplaats te vormen waarin een wetenschappelijk onderbouwde gezondheidszorgketen voor mensen met verstandelijke beperkingen vanuit de eerste lijn wordt ontwikkeld in een dialoog tussen patienten/clienten, praktijkondersteuners, huisartsen en AVG’s.
De kern hiervan is een gelijkwaardige relatie tussen praktijk en wetenschap, die elkaar wederzijds inspireert en versterkt. Zo wordt richting gegeven aan onderzoek om de gezondheidszorg voor deze groep steeds beter te maken, en om de onderzoeksresultaten te vertalen in onderwijs en opleiding van jonge mensen die de professionals van morgen zijn.
Biografie
Henny van Schrojenstein Lantman- deValk (1948) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Ze werkte ruim dertig jaar als AVG (arts verstandelijk gehandicapten) in instellingen voor mensen met verstandelijke beperkingen. Tot haar komst naar Nijmegen was ze daarnaast universitair docent bij de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Haar onderzoek richtte zich met name op prevalentie van gezondheidsproblemen, gezondheidsindicatoren en zorgoverdracht tussen AVG en huisarts.

Datum:donderdag 14 oktober 2010
Tijd:15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Oratie :mevrouw prof. dr. H.M.J. van Schrojenstein Lantman- de Valk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen