Weigering medische zorg onaanvaardbaar

Array

Expositie onthult obstakels tot toegang gezondheidszorg
Het merendeel de naar schatting 75.000 tot 185.000 migranten zonder papieren in ons land durft niet naar de dokter uit angst opgepakt te worden. Dit treft ook kinderen. Een op de drie migranten zonder geldige papieren wordt toegang geweigerd tot medisch noodzakelijke zorg. Mensen die ernstig ziek zijn worden weggestuurd omdat zorgverleners niet op de hoogte zijn van de regelingen voor migranten zonder papieren. Deze schokkende feiten blijken uit onderzoek van de medische ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld.

Om aandacht te vragen voor deze mensonterende situatie, organiseert Dokters van de Wereld van 4 t/m 7 november de expositie “Exit”, Leven zonder papieren?. Een onverholen tentoonstelling die beleidsmakers en burgers wijst op het recht op medische zorg voor deze kwetsbare groep. De expositie vindt plaats op het Leidseplein in Amsterdam. Tijdens de museumnacht op 6 november is hij geopend tot 02.00 uur.

“Exit”, Leven zonder papieren? dwingt tot nadenken over de ethische aspecten van de situatie van migranten zonder papieren. De expositie onthult de vele obstakels die zij moeten overwinnen om toegang te krijgen tot het gezondheidssysteem in Europese landen, ook in Nederland. Olivier Jobard geeft gezichten en stemmen aan deze mensen, die vertellen en getuigen over de moeilijkheden waar zij in hun dagelijkse leven mee kampen.

Voorzitter van de Raad van Advies van Dokters van de Wereld Jan Pronk: “Voor het systeem bestaan deze ongedocumenteerden niet en dat is onaanvaardbaar. De mens ontleent blijkbaar niet zijn rechten aan het mens-zijn, maar aan het hebben van de juiste papieren. Wettelijk gezien heeft iedereen in Nederland toegang tot medisch noodzakelijke zorg. Ongeacht identiteitspapieren.”

“Exit”, Leven zonder papieren? reist door Europa, zoals ook ongedocumenteerden van land naar land reizen uit angst te worden opgepakt. De expositie stond eerder in Parijs en Brussel. Na Amsterdam reist de tentoonstelling door naar onder meer München, Stockholm en Bordeaux.

“Exit”, Leven zonder papieren?

Leidseplein Amsterdam

4 t/m 7 november 2010 van 08.00 tot 22.00 uur

Tijdens de museumnacht op 6 november geopend tot 02.00 uur

Toegang gratis

Bron: Dokters van de Wereld

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen