Functioneren van het autonome zenuwstelsel bij depressie en angststoornissen

Array

Uit het onderzoek van Carmilla Licht blijkt dat niet de depressie en angststoornissen zelf een ontregeling van het autonome zenuwstelsel veroorzaken, maar het antidepressivagebruik dat met deze stoornissen gepaard gaat.

Uit onderzoek blijkt dat depressie en angststoornis de kans op hart- en vaataandoeningen vergroten. Over de betrokken mechanismen is echter nog weinig bekend. Meer kennis over onderliggende mechanismen zou directe handvatten kunnen geven voor verbetering van behandeling, patientenzorg en prognose. De ontregeling van het autonome zenuwstelsel, dat deel van het zenuwstelsel dat zorg draagt voor alle automatische processen in het lichaam zoals de ademhaling en de hartslag, speelt mogelijk een belangrijke rol in de relatie tussen depressie en angststoornissen en hart- en vaataandoeningen.

Op basis van data van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) onderzocht Licht of de autonome aansturing van het hart, die o.a. te meten is aan de hand van de hartslag en de variatie in hartslag (hartslagvariabiliteit), anders is bij mensen met een depressie of angststoornis dan bij mensen zonder deze stoornissen. Depressieve en angstige mensen die geen antidepressiva gebruiken hebben een hartslag(variabiliteit) vergelijkbaar aan die van gezonde mensen zonder deze stoornissen. Daarentegen heeft het gebruik van klassieke antidepressiva (tricyclische en SNRI’s) een duidelijk ongunstig autonoom effect op het hart, waardoor de kans op hart- en vaataandoeningen verhoogd zou kunnen worden. Maar ook het gebruik van moderne antidepressiva (SSRI’s) laat dit effect, in mindere mate, zien. Deze effecten bleken wel omkeerbaar; als mensen stopten met het gebruik van antidepressiva keerde de hartslag(variabiliteit) terug naar niveaus van niet-gebruikers.
Startdatum: 15-10-2010
Tijd: 15.45
Locatie: Aula
Titel: Autonomic nervous system functioning in major depression and anxiety disorders
Spreker: C.M.M. Licht
Promotor: prof.dr. B.W.J.H. Penninx prof.dr. J.C.N. de Geus
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen