Orde vindt CZ-lijst onzorgvuldig en overbodig

Ook de Orde van Medisch Specialisten distantieert zich van de CZ-lijst, waarin de zorgverzekeraars op basis van willekeurige en niet geaccepteerde normen onderscheid maakt tussen goede, matige en slechte ziekenhuizen.De Orde stelt dat CZ met de ranglijst geen recht wordt gedaan aan de inspanningen en kwaliteit die specialisten en medewerkers dagelijks leveren. Dr. L.H. van Hulstein: “De actie van CZ is onzorgvuldig en veroorzaak maatschappelijke onrust. Het schaadt het vertrouwen in de verantwoorde medisch specialistische zorg.”

Geen verstand
Ook de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH) heeft zich negatief over de CZ-lijst uitgesproken en de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) spande een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar. Ook Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaart Ziekenhuis, zie naar aanleiding van de CZ-lijst alle contracten met de verzekeraar op. Volgens Erbudak heeft CZ ‘geen verstand van zorginhoud‘.

Inspectie
Ook hekelden de Borstkankervereniging en de Inspectie voor de Gezondheidszorg de beoordelingscriteria van CZ. De Inspectie gaf in een reactie aan dat alle ziekenhuizen in Nederland die mammacarcinoom behandelen voldoen aan ‘voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg’.