Grootscheepse controle kunstheupen van DePuy

Array

Rond de 1000 Nederlanders met een kunstheup lopen de kans dat ze die moeten laten vervangen.
Het gaat om kunstheupen van het Amerikaanse bedrijf DePuy Orthopaedics. Er bestaat een kans dat er metaalslijpsel vrijkomt. Dat leidt tot pijn en zwellingen en problemen bij het lopen. De fabrikant moet wereldwijd 93.000 geplaatste kunstheupen laten onderzoeken.

De verdachte heupen zijn vanaf 2003 geplaatst. Volgens de Nederlandse Orthopaedische Vereniging zijn er in Nederland nog geen gevallen bekend van patienten die opnieuw moeten worden geopereerd, maar letselschadeadvocaat Bob van der Goen uit Soest heeft één client die door een ondeugdelijke heup twee keer opnieuw is geopereerd.

Types
DePuy heeft orthopeaden afgelopen augustus al gevraagd om de oud-patienten terug te roepen voor een extra controle. Het gaat om heupen van het type ASR Hip Resurfacing Systems en ASR Acetabular Systems. Volgens de producent gaat het om twee typen kunstheupen die na juli 2003 op de markt kwamen. Patienten die na die datum een heupoperatie ondergingen, hebben soms last van zwellingen, pijn en problemen met lopen, meldt DuPuy op zijn website. In 12 tot 13 procent van de gevallen moet de kunstheup al binnen vijf jaar worden vervangen.
Problemen

De producent ontdekte de problemen met de heupen in Groot-Brittannie en Australie. Als na onderzoek blijkt dat de kunstheup inderdaad defecten vertoont, moet de drager opnieuw een operatie ondergaan. Of het probleem ook in Nederland speelt, is nog onduidelijk.

DePuy heeft voor mensen met vragen een informatienummer geopend: 010-453 55 74 of kostenloos 0800 023 47 33.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen