ZZP’ers werken samen in Duitse thuiszorg

Array

In de Duitse stad Bielefeld, gelegen halverwege Berlijn en Utrecht, werken 300 wijkverpleegkundigen samen in een grote maatschap van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ ers). Die heten in Duitsland ‘ Freiberuflichen’ . De wijkverpleegkundigen hebben daartoe Bielefeld opgedeeld in buurtjes (‘ quartiers’ ) met een maximale omvang van ongeveer vijf bij vijf  kilometer. In elke buurt werkt een team vanuit een bewonerscafé voor gezonde en zieken bewoners. Het team is 24 uur per dag bereikbaar, dat wil zeggen ook voor hulp in noodsituaties. De professionals doen gezamenlijk de werkplanning, het financiele beleid en worden betaald per gewerkt uur. De maatschap heet Alt und Jung (zie ook www.altundjung.org ) en staat in Duitsland bekend als het Bielefelder Modell.

Al deze informatie ontving een groep van 25 Nederlandse AWBZ experts die op 19 en 20 oktober de School of Public Health van de Universiteit van Bielefeld bezocht onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers. De experts waren afkomstig van vrijwel alle nationale instanties, bestuursorganen en koepelorganisaties en van enkele grote zorgaanbieders. Het Bielefelder Modell vormde voor de groep een van de vier leerpunten voor Nederland. De drie andere leerpunten betreffen de gedeelde verantwoordelijkheid, de eenvoudige indicatiestelling en de betaling van vrijwilligers. Hierover staan elders op deze site  aparte berichten. 

Op vrijdag 3 december komen de Duitse leerpunten aan de orde in de plenaire inleiding van Schrijvers op het congres over recente ontwikkelingen in zelfmanagement bij psychische problemen. Want bij zelfmanagement gaat het niet alleen om het aanreiken van vaardigheden aan patienten en familie maar ook om het versterken van het aantal ouderwetse wijkverpleegkundigen die patienten aansporen tot  zelfmanagement. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘ komende congressen’ .

Tenslotte: op 7 april 2011 komt de genoemde Andreas Buscher naar Utrecht voor een plenaire inleiding op het congres Recente Ontwikkelingen in de indicatiestelling voor de AWBZ,de WMO, de Wet op de Jeugdzorg en ook de Pflegeversicherung. Het congres vindt plaats op de Universiteit Utrecht. Noteer u alvast deze datum? Eind november staat het programma op www.unitzorginnovatie.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen