Financiële innovaties zijn niet mogelijk in Nederlandse zorg
ArrayIn tal van Europese landen wordt gezocht naar andere bekostiging van chronische zorg. Geexperimenteerd wordt met prikkels voor patienten: bijvoorbeeld lagere premies voor chronische zieken die aan zelfmanagement doen, kwijtschelding van eigen betalingen, het opnemen van stoppen-met-rokencursussen in het verzekeringspakket en het gratis aanbieden van andere vormen van preventie-op-recept. Ook wordt geexperimenteerd met andere prikkels voor professionals, bijvoorbeeld
1. Keten-DBC’s
2. Extra betaling van huisartsen en andere professionals voor samenwerkingsactiviteiten en gezamenlijke scholing
3. Betere abonnementstarieven voor huisartsen voor patienten die chronisch ziek zijn en
4. Betaling naar de mate van de gezondheid van de chronische zieken (pay for performance).
Experimenten met verschillende prikkels ofwel met financiele innovaties zijn in Nederland op dit moment niet mogelijk. Op dit moment is alle aandacht gericht op nationale invoering van keten-DBC?s en van de cursus stoppen met roken in de Zorgverzekeringswet. Dat is evenwel geen innovatiestrategie die uitgaat van klein beginnen, evalueren en daarna het goede continueren en verder verspreiden.
Op dit moment is het in de Nederlandse ketenzorg niet mogelijk om verschillende prikkels in verschillende regio’s en settingen uit te proberen. Inhoudelijk loopt Nederland voorop met haar zorginnovatie. Maar ons land loopt achter met financiele innovaties in de zorg. Woorden van deze strekking sprak Guus Schrijvers in een lezing op donderdag 28 oktober bij de huisartsengroep van het Julius Centrum (zie ook het bericht hierboven). Tot zover dit bericht.
Op vrijdag 3 december komen financiele innovaties in de zorg aan de orde in Schrijvers’ plenaire inleiding op het congres over recente ontwikkelingen in zelfmanagement bij psychische problemen en chronische aandoeningen. Want bij zelfmanagement gaat het niet alleen om het aanreiken van vaardigheden aan patienten en familie, maar ook om het aanbrengen van intelligente financiele prikkels die hulpverleners en patienten stimuleren tot het starten met zelfmanagement. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘komende congressen’. Aanstaande donderdag 4 november vindt het vierde nationale congres plaats over recente ontwikkelingen in de eerstelijn in Almere plaats. Het beleidsdebat aan het einde van de dag staat onder leiding van oud-minister thans LVG-voorzitter Ella Vogelaar en Guus Schrijvers. Ook dan komen financiele innovaties aan de orde. Als u naar dit congres wilt, weet dat er nog plaatsen beschikbaar zijn. Surf dan ook naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘komende congressen’.