Reconstructieve operatie besneden vrouwen in het OLVG

Array

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam is een team samengesteld voor de behandeling van besneden vrouwen. Dit gezamenlijk initiatief komt van plastisch chirurg dr. Refaat Karim, in samenwerking met Pharos – het landelijke kenniscentrum dat gespecialiseerd is op het gebied van o.a. vrouwelijke genitale verminking – en de wetenschappelijke vereniging van gynaecologen (NVOG).

In Nederland zijn reconstructieve operaties bij vrouwen die besneden zijn nog een nieuwe ontwikkeling binnen de plastische chirurgie. De vraag voor een reconstructieve operatie is door twee verschillende vrouwen gesteld, en is in Nederland een nieuwe zorgvraag. Hieraan kan tegemoet gekomen worden door de reeds bestaande technieken uit de genitale chirurgie bij elkaar te brengen.

Bij een reconstructieve operatie worden de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen die tijdens de besnijdenis zijn weggesneden, opnieuw gecreeerd. Dr. Refaat Karim heeft inmiddels twee reconstructieve ingrepen gedaan. “Over dergelijke ingrepen is in de literatuur niet veel beschreven. Er is een chirurg in Parijs die enige honderden ingrepen heeft gedaan. Op basis van zijn in één enkele publicatie beschreven techniek en mijn ervaring met onder meer operaties voor geslachtsverandering heb ik de ingrepen uitgevoerd.”, aldus Refaat Karim. “Omdat er nog weinig medische literatuur over deze operaties bestaat en we nog maar weinig weten over de gevolgen op lange termijn, komt er een beperkte groep vrouwen in aanmerking voor de ingreep.”

Effecten van ingreep
Pharos speelt een belangrijke rol bij de follow up van de ingreep bij deze vrouwen in Nederland, door middel van het prospectief onderzoek. Ondanks de ervaring in diverse buitenlandse klinieken, is er in de wetenschappelijke literatuur geen goede verslaglegging voorhanden van de gevolgen van dergelijke operaties. De operaties worden gekoppeld aan een onderzoek naar de lichamelijke en psychosociale gevolgen van deze ingreep en de kenmerken van deze patienten. Dr. Karim: “Het is belangrijk om te weten wat voor effect deze reconstructieve plastisch-chirurgische ingreep heeft op het seksueel functioneren en het algemeen welbevinden van de patiente.”

De verwachting is dat door een reconstructieve operatie de kwaliteit van het leven van de patienten zal verbeteren en op lange termijn de patienten zich completer en (vol)waardiger zullen gaan voelen. Ook wordt verwacht dat deze vrouwen op lange termijn op seksueel gebied beter gaan functioneren. Maar of deze verwachtingen reeel zijn en wat het doet met het gevoel voor eigenwaarde van de patiente, is nog niet bekend. Daarvoor is het belangrijk zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en volgens hetzelfde protocol te werken. De drie initiatiefnemers – OLVG, NVOG en Pharos – willen deze kennis samen ontwikkelen om de kwaliteit te waarborgen.

Reconstructieve operatie
Bij een reconstructieve operatie worden de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen die tijdens de besnijdenis zijn weggesneden, opnieuw gecreeerd. Na onderzoek kan blijken dat er nog gezond weefsel onder het littekenweefsel zit. Om de clitoris te reconstrueren wordt het resterende deel van de clitoris gebruikt, die vervolgens bedekt wordt met het slijmvlies uit de binnenkant van de vagina. Om nieuwe schaamlippen te reconstrueren, wordt de bilhuid van de patiente gebruikt. In een deel van de gevallen hebben vrouwen nog gevoel, maar als dat eenmaal is verdwenen, kan dat niet meer worden hersteld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen