Verkoudheidsvirus ingezet tegen mondholtekanker

Array

VU medisch centrum
dinsdag 16 november – aula, 13.45 uur, H.J.T. van Zeeburg, ‘Oncolytic adenoviruses for treatment of oral cancer and precancer in sporadic and genetically predisposed patients’

Genetisch veranderde adenovirussen zijn mogelijk in staat om afwijkende cellen in de mond- en keelholte te doden. Tumoren in de mond- en keelholte worden voorafgegaan door voorloper afwijkingen in het slijmvlies. De voorloperafwijkingen zijn veelal niet met het oog te zien en blijven bij de operatieve verwijdering van de tumoren vaak achter in het slijmvlies. Vervolgens veroorzaken zij nieuwe tumoren in behandelde patienten. Het promotieonderzoek van Hester van Zeeburg laat zien hoe adenovirussen het best genetisch kunnen worden gemodificeerd om de tumor en de voorloperafwijkingen selectief te doden. ‘Normale’ adenovirussen zijn de veroorzakers van verkoudheid. In eerdere studies is aangetoond dat door genetische veranderingen in het adenovirale genoom aan te brengen deze beter vermenigvuldigen in tumorcellen dan in gezonde cellen. In dit promotieonderzoek is nader onderzocht welke aanpassingen aan het virus het meest geschikt zijn voor de behandeling van tumoren en voorloperafwijkingen in de mond- en keelholte. Ook werd gevonden dat door toevoegen van een bispecifiek antilichaam de infectie van de slijmvliescellen wordt verbeterd.

Hoofd-halskanker wordt veroorzaakt door roken en overmatig gebuik van alcohol en tevens door infectie met humane papillomavirussen (HPV). Daarnaast komt hoofd-halskanker heel frequent voor bij patienten met de erfelijke ziekte Fanconi anemie.
bron: Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen