Chronisch ziek kind heeft meer dan alleen medische zorg nodig

Array

Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam zet jubileum luister bij met minisymposium
Chronisch ziek kind heeft meer dan alleen medische zorg nodig
‘Kiezen voor het gezin’. Dat is het thema van een minisymposium dat het Emma Kinderziekenhuis AMC en het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam houden op woensdag 1 december. Met dit symposium, en een optreden van het koor Kinderen voor Kinderen, besluit Nederlands oudste Ronald McDonald Huis zijn zilveren jubileum.

Het belang van een zo ongestoord mogelijke sociale, emotionele en psychische ontwikkeling van langdurig zieke kinderen is het centrale motief in het symposium.  Hierover spreken prof.dr. Hugo Heymans, kinderarts en hoofd van het Emma Kinderziekenhuis, en prof.dr. Marcel Levi, decaan en bestuursvoorzitter van het AMC.
Maarten Lens-Fitzgerald, ex-kankerpatient en ict-ondernemer, vertelt over de winst van sociale media voor zijn behandeling en die van lotgenoten. Psycholoog Martha Grootenhuis, hoofd onderzoek van de psychosociale afdeling van het Emma en bestuurslid van het Ronald McDonald Huis, gaat in op de band tussen beide instellingen. Maarten Frankenhuis, dierenarts en oud-directeur van Artis, spreekt over familierelaties in de dierenwereld.
Huismanager Frans Christis belicht de geschiedenis van het Ronald McDonald Huis en Yvon Jaspers, ambassadeur van alle Huizen in Nederland, wat er uit dat eerste Huis voortkwam.

De voorzitter van de Stichting Familieverbijf Emma Kinderziekenhuis AMC, Johan Bakker, zal tijdens de bijeenkomst de eerste Ronald McDonald Huis Award uitreiken, bedoeld voor iemand die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor het Huis.
De bijeenkomst wordt feestelijk afgesloten met een optreden van het beroemde jeugdkoor Kinderen voor Kinderen, van 16.00 tot 16.30 uur op het Grote Plein van het AMC, centraal op de begane grond. Het symposium vindt plaats in Collegezaal 5 van het AMC, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam, van 13.30 tot 16.00 uur.

Achtergrond
Het Ronald McDonald Huis bij het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam opende in 1985 zijn deuren. Sindsdien bood het tienduizenden ouders die in de buurt wilden blijven van hun ernstig zieke kind tijdelijk onderdak. Inmiddels zijn er in Nederland veertien Huizen bijgekomen. Ook het Emma Kinderziekenhuis AMC onderkent volledig de waarde van ouderlijke steun voor kinderen die langdurig ziek zijn. Een goede ontwikkeling van chronisch zieke kinderen heeft meer dan alleen medische zorg nodig, zo wordt de laatste jaren steeds duidelijker. In de psychosociale ondersteuning van ouders en zieke kinderen geldt het ‘Emma’ als toonaangevend in Nederland. Huis en Emma werken daarom nu samen aan nieuwe niet-medische faciliteiten in het project Parade.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen