Vermijdbare sterfte en schade in ziekenhuizen moet verder omlaag

Array

Voor minister Schippers van Volksgezondheid is patientveiligheid één van de belangrijkste thema’s in de zorg. Zij zet het streven naar 50% vermindering van het aantal onnodige sterfgevallen (1735 overleden patienten in 2004) en gezondheidsschade in ziekenhuizen in 2012 onverminderd voort. Om dat te halen moeten er echt wat extra tandjes worden bijgezet.

Uit een eerste tussenmeting van het EMGO/Nivel onderzoek naar vermijdbare sterfte en schade in ziekenhuizen blijkt helaas dat het aantal nu nog niet is gedaald. Er zijn extra inspanningen nodig om dat doel te bereiken. De minister vindt het van belang dat alle betrokken partijen zich extra inzetten om de zorg te verbeteren voor de patient. Alle instellingen moeten goede voorbeelden uit de praktijk snel invoeren, want dat is noodzakelijk voor de veiligheid van de patient.

Zo krijgt het Universitair Medisch Centrum in Maastricht vandaag de Veiligheidsaward 2010. Het aantal medicatiefouten is daar drastisch afgenomen, omdat de apothekersassistent de medicatie klaarmaakt op de afdeling zelf en voorziet van een unieke barcode die past bij de patient. Dit is een goed voorbeeld dat andere ziekenhuizen moeten overnemen.

Het voorbeeld van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam verdient snel navolging. Met een nieuwe checklist rond operaties ging het aantal sterfgevallen met de helft omlaag. Veertig ziekenhuizen in Nederland hebben al aangegeven met deze checklist te gaan werken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal hier ook op gaan handhaven.

Inmiddels zijn sinds 2008 vrijwel alle ziekenhuizen aan de slag met het zogenaamde VMS Veiligheidsprogramma. Dit programma werkt nog niet door in deze tussenmeting. Dat zal wél het geval zijn bij de eindmeting in 2013. Ook zal de uitwisseling van medicatie-gegevens tussen apotheken, huisartsen en ziekenhuizen om vermijdbare fouten te voorkomen het komende jaar flink toenemen. Naar verwachting zal bijna 80% van de zorgverleners zich aansluiten op het landelijke EPD. Op dit moment is 25 % aangesloten.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen