Tips om onderkoeling tegen te gaan

0
261

Nederland heeft weer te maken met een koude winter. Strooiploegen maken overuren om de wegen begaanbaar te maken. Tijdens deze koude dagen is het goed om extra alert te zijn op ouderen. Vooral mensen met hart- en/of ademhalingsproblemen lopen risico’s op onderkoelingsverschijnselen. Volgens het CBS overleden in de eerste vier – ijskoude – weken van 2009 7200 ouderen (80-plussers); dat waren er duizend meer dan in andere jaren.

Door een verminderde warmteproductie koelen oudere mensen sneller af. Zij hebben minder spiermassa waardoor ze een verslechterde isolatie van de kern van het lichaam en organen hebben. Bovendien voelen ouderen de temperatuursverschillen minder goed aan, waardoor ze extra gevaar lopen.

Het Ouderenfonds geeft enkele tips om onderkoeling tegen te gaan:

 • Zorg voor een juiste temperatuur voor de huiskamer en slaapkamer. Als ouderen veel stilzitten en niet zo warm gekleed zijn, moet de temperatuur in de huiskamer 22 tot 24 graden zijn en in de slaapkamer 20 graden. Een kleine warme kamer is beter dan een grote tochtige kamer, vooral in oude huizen is er een risico wegens weinig isolatie.
 • Zorg voor goede kleding en ondergoed, ook in bed. Een elektrische deken kan hierbij uitkomst bieden.
 • Beweeg regelmatig.
 • Ga niet te dicht bij de verwarming zitten; dan zijn er teveel temperatuursverschillen.
 • Eet gezond en regelmatig (om de paar uur).

Onderkoeling is een toestand waarbij het lichaam bij kou de temperatuur niet meer op peil kan houden. De hulpverlening is afhankelijk van of het een beginnende of een diepe onderkoeling is.Wat stel je vast?
Bij een beginnende onderkoeling

 • rillen
 • koude, bleke en droge huid
 • de ademhaling gaat van hyperventilatie naar langzaam en oppervlakkig
 • vaak verwardheid
 • vermoeidheid en suffigheid
 • dalend bewustzijn

Bij een diepe onderkoeling

 • het slachtoffer rilt niet meer
 • bewustzijnsverlies verlies van reflexen
 • vertragende hartslag spierstijfheid

Wat doe je?
Bij een beginnende onderkoeling

 • Breng het slachtoffer in een warmere omgeving
 • Voorkom verdere afkoeling: verwijder natte kleding, droog het slachtoffer af en wikkel het in een handdoek of deken
 • Als uitzondering op de basisprincipes van Eerste Hulp mag je bij een beginnende onderkoeling het slachtoffer wel iets warms te drinken geven

Bij een diepe onderkoeling

 • Wikkel het slachtoffer in een deken of isolatiedeken
 • Geef niets te eten of te drinken
 • Waarschuw de hulpdiensten