Onbetaalbaar en onmisbaar: vrijwilligers in de zorg

Array

Vrijwilligers maken het verschil. Ook de ouderen- en thuiszorg kan niet zonder vrijwilligers. Daarom worden ze elk jaar op 7 december in het zonnetje gezet, om hen te bedanken voor hun belangeloze inzet. Er zijn naar schatting 100.000 mensen vrijwillig actief in de sector.

Vrijwilligers vervullen een belangrijke taak in de zorg, en ActiZ en haar leden willen hen daarvoor bedanken. Tegelijkertijd vraagt ActiZ aandacht aan haar leden voor vrijwilligersbeleid. Juist omdat de bijdrage van vrijwilligers onmisbaar is, is het van groot belang dat zorgorganisaties een goed vrijwilligersbeleid hebben. Zeker omdat de rol van vrijwilligers is veranderd in de loop der jaren.

Een modern vrijwilligersbeleid sluit aan bij Verantwoorde zorg. De wens en de mogelijkheden van de client staan daarbij centraal. Maar zorgorganisaties hebben ook te maken met de wensen en mogelijkheden van vrijwilligers zelf. Het traditionele vrijwilligerswerk bestaat uit kaarten met bewoners of beheer van de bibliotheek. Nu willen vrijwilligers vaker projectmatig werken en zijn ze maar voor korte tijd beschikbaar. Of ze willen juist meer betrokken worden bij de professionele zorg.

Geïntegreerde samenwerking
Zorgorganisatie Nieuwe Maas ontwikkelt een nieuw vrijwilligersbeleid waarin dit allemaal mogelijk moet zijn. Als onderdeel van de ‘Zorggemeenschap 2.0′, streeft de organisatie naar een geïntegreerde samenwerking tussen zorgprofessionals, familie en vrijwilligers. Bestuurder Mark Janssen van Zorgcombinatie Nieuwe Maas licht toe: “Op de afdeling psychogeriatrie kijkt een vrijwilliger ’s ochtends bij binnenkomst wat de dag brengt. Hoe is de energie, hoe is het humeur van de clienten. Dan stemt hij met de medewerkers af wat hij voor de bewoners kan doen.” Na enige tijd groeide het vertrouwen tussen vrijwilligers en medewerkers en nu werken ze goed samen. Janssen hoopt dat deze pilot van werken met vrijwilligers zich als een olievlek door de hele organisatie zal verspreiden.

Ruimte
Zorgorganisaties en zorgmedewerkers moeten vaak wennen aan het nieuwe vrijwilligersbeleid. Zorgmedewerkers kunnen het moeilijk vinden dat de vrijwilligers de leuke dingen met de clienten doen die ze zelf graag zouden willen doen. Maar vrijwilligers kunnen ook juist voor ruimte zorgen voor de professionals. Vrijwilligers maken het verschil. Dat is overigens ook het motto van 2011: het Europese jaar van vrijwilligerswerk.

ActiZ ondersteunt haar leden met handleidingen voor vrijwilligersbeleid en kennisuitwisseling.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen