Webcams bij de pasgeborenen van het Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum

Vanaf woensdag 8 december kunnen ouders van wie de pasgeborene nog in het LUMC moet verblijven, hun baby thuis live volgen via een webcam. Het Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum start vanaf die dag met het uitzenden van beelden via een beveiligde internetverbinding boven de couveuses op de Neonatologie. Donateurs van het Willem-Alexander Kinderfonds (WAKF) maakten met hun bijdrage dit project mogelijk.

Alle couveuses op de Intensive Care, High Care en Medium Care beschikken nu over webcams die de hele dag live-beelden uitzenden. Bij ouders van zieke kindjes was veel vraag naar de mogelijkheid om online bij hun baby te kunnen zijn. ‘Natuurlijk proberen vaders en moeders zo vaak mogelijk bij hun kindje te zijn,’aldus Maria de Taeye, verpleegkundig hoofd Neonatologie, ‘maar dat is door het gezinsleven of werk niet altijd mogelijk. Veel ouders van couveusebaby’s, van wie de moeder al naar huis mag en de zoon of dochter om medische redenen nog even moet blijven, vinden het prettig om op deze manier hun kind te volgen.’

Vanaf elke (thuis)computer en vanaf diverse mobiele telefoons met internetverbinding, kunnen vader en moeder, via een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord hun kindje bewonderen. ‘Het idee bestond al langer. Maar we vonden het belangrijk om het op een veilige manier te doen, die de privacy waarborgt. Dat is nu gelukt. De afgelopen weken hebben we proefgedraaid en de ouders zijn heel enthousiast’, aldus De Taeye. Alleen als de baby wordt verzorgd of een medische handeling ondergaat, gaat de camera even uit. De videobeelden worden niet opgeslagen of bewaard en zijn geluidloos.

Op 8 december neemt de afdeling ook de multifunctionele ouderkamer in gebruik. In deze kamer kunnen ouders terecht voor een moment van rust, om moedermelk af te kolven, voor een gesprek met de arts of verpleging of, in noodgevallen, zelfs voor een overnachting. Ook dit project is mede mogelijk gemaakt door het  WAKF.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen