VPRO Thema: Lekker Dik!?

De meningen over dikke mensen zijn talloos, vaak ongenuanceerd en keihard. Reden om het er eens goed over te hebben zo aan het begin van een gloednieuw jaar. Want wat wordt het goede voornemen dit jaar, weer op dieet of misschien maar eens gaan accepteren dat je een maatje meer hebt? Een taboedoorbrekende uitzending met ruimte voor humor, verdriet, liefde, pijn en glamour.

Dikke mensen laten meer van zich horen en lijken steeds meer tevreden met hun lichaam. De stevige zangeres Beth Ditto van de populaire band Gossip beweegt zich al jaren vrijelijk in haar ondergoed op het podium. En Marilyn Wann, schrijfster van het boek Fat!So? en hét boegbeeld van de Fat Acceptance Movement, predikt dat het verschil tussen dik en dun niet groter is dan het verschil tussen blond en donker. De boodschap is duidelijk: Big is Beautiful en Fat is here to stay.

Of liggen er achter deze met veel elan bevochten nieuwe houding ook nog de nodige problemen? Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheidsrisico’s? En zou ieder dik mens niet eigenlijk, als het kon, toch liever slank zijn? Bram van Splunteren bekijkt in een anderhalf uur durende thema uitzending hoe Nederland staat tegenover dik zijn, anno 2011.

Zo volgt Van Splunteren Karin, die na een lange worsteling met haar gewicht heeft gekozen voor een maagverkleining. Het is de bedoeling dat ze ongeveer de helft van haar gewicht kwijtraakt. Gezondheidsredenen dwingen haar hiertoe, maar haar dikke buik hoort bij haar, vindt ze, en het valt haar zwaar hier afstand van te doen.

Model Stephanie daarentegen heeft weliswaar maat 38, maar kampt met andere problemen. Te dik voor het normale modellenwerk en te dun voor ‘plussize’ model, komt ze niet aan de bak. Hoe rigide is de modewereld als het aankomt op maten? Van Splunteren volt Stephanie tijdens een shoot voor de camera van de wereldberoemde fotograaf Michel Haddi, die onder anderen Angelina Jolie, Johnny Depp en Heath Ledger fotografeerde. Wat vindt Haddi van Stephanie?

Programmamaker Maxim Hartman ergert zich al jaren aan zijn moeder. Ze is dik, en zeurt daar volgens Maxim teveel over. Van Splunteren bezoekt met hen neurowetenschapper Dick Swaab, die uitlegt in hoeverre zij zelf iets kan doen aan haar gewicht, of dat het helemaal voorgeprogrammeerd is in haar hersenen en de kilo’s er buiten haar schuld aan vliegen. En als dat zo is, helpt cognitieve therapie dan misschien?

Uitzending: zaterdag 1 januari, ca. 20.25 uur, Nederland 3

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen