Twee kinderen overleden aan H1N1

0
515

In de regio Nijmegen zijn eind december twee kinderen overleden door het griepvirus H1N1, beter bekend als de Mexicaanse griep. Dat meldde de GGD Regio Nijmegen dinsdag.De kinderen overleden tussen 20 en 27 december aan het virus. Volgens de GGD lijkt er vooralsnog geen verband tussen de twee sterfgevallen. Een van de twee kinderen zou een kleuter zijn. De GGD heeft inmiddels voorlichting gegeven op scholen en kinderopvangcentra over de griep. Dat heeft niet tot verontruste reacties geleid, aldus een woordvoerster.

De gezondheidsdienst in Nijmegen zegt dat ouderen en kinderen met ernstige griepverschijnselen er goed aan doen naar de huisarts te gaan. Symptomen zijn onder meer kortademigheid of snelle verslechtering van de gezondheid. Zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte lopen extra risico. De GGD roept ook op de huisarts te raadplegen als kinderen jonger dan twee jaar met griepklachten kampen.

Het komt weinig voor dat gezonde mensen overlijden aan de gevolgen van griep, stelt de GGD. Doorgaans is het verloop van de griep mild en is de patient na een week weer beter.

De Mexicaanse griep dook voor het eerst op in maart 2009 in Mexico. In juni van dat jaar constateerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er sprake was van een pandemie.

ANP