Geen vuurwerk, geen letsel, geen spoedzorggebruik

Array

Voor het eerst van mijn leven heb ik de jaarwisseling gevierd in het buitenland: in Marokko. In een klassiek restaurant kregen mijn dierbaren en ik een Sint Silvestermenu met appelflappen (!) als toetje. Verder ontbrak de alcohol, want moslimlanden gebruiken die nauwelijks. Om 24 uur begonnen alle automobilisten op de Mohammed 5 Avenue  hard te toeteren. Overal in de stad waren er feesten. De gemeente Marakesh (daar  was ik) ontstak vuurwerk. Niemand deed dat zelf.

Een van de nachten daarna had ik een droom. In de stad Utrecht vonden overal feesten plaats op oudejaarsavond, net zoals bij het WK- voetbal in juni 2010. Om 24 uur begonnen alle automobilisten op de Kardinaal de Jongweg (daar woon ik vlakbij) hard te toeteren. De Gemeente Utrecht ontstak vuurwerk op drie plaatsen: ik kon het allemaal zien. Niemand ontstak zelf vuurwerk. De ambulancedienst, de  huisartsenposten en de ziekenhuizen hadden het die nacht niet drukker dan anders. 

Tot zover dit bericht.  Op verzoek van AGIS zorgverzekeringen begeleidt leidinggevend Juliusonderzoeker dr. Leontien Sturms de arts Fenna Schouten bij een literatuuronderzoek naar preventie van spoedzorg. Het tweetal bestudeert drie soorten interventies: 1. Kortdurende interventies op de Spoedeisende Hulpafdeling tegen overgebruik van alcohol 2. Het invoeren van eigen bijdragen voor gebruikers van spoedzorg en 3. Het reduceren of afschaffen van gedrag met hoog risico op letsel, bijvoorbeeld het zelf afsteken van vuurwerk. Schouten heeft bij de eerste twee thema’s vele interessante artikelen gevonden. In 2011 hopen wij de studie te publiceren. Wilt u  nu al contact met Leontien Sturms? Droomt u  net als ik af en toe zo maar over een idee om spoedzorggebruik te bestrijden? Stuur dan een mail naar [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen