Van wieg tot graf: Ethische dilemma’s in de gezondheidzorg

Van wieg tot graf: Ethische dilemma`s in de gezondheidzorg
Afl. 1: Baby in beeld, over nieuwe dilemma`s rond zwangerschap
Dinsdag 11 januari 2011, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Iedere ouder wenst zijn kind een eerlijke kans op een lang, gelukkig en gezond leven. Door prenatale screening is voor artsen en ouders steeds vroeger vast te stellen of daar kans op is. Over de ethische kanten van deze nieuwe technologische mogelijkheden wordt op dinsdag 11 januari in de Rode Hoed onder leiding van Inge Diepman door deskundigen gedebatteerd.

Alle zwangere vrouwen krijgen rond de twintigste week een echo aangeboden. Bij deze echo kunnen afwijkingen zoals een open ruggetje of een waterhoofd zichtbaar worden. Het doel van prenatale screening is om ouders in staat te stellen een keuze te maken, maar wat is de betekenis van die keuze? Moet een zwangerschap worden afgebroken? Kies je voor foetale therapie, terwijl er nog weinig zicht is op effecten van deze behandeling? Wat wanneer je de keuze maakt om geen gebruik te maken van deze twintig-weken echo? Wat betekent het om iets niet te weten? En wat betekent dit voor de zorgverleners? Ook zullen mensen aan het woord komen die deze keuzes daadwerkelijk hebben ervaren.

Met:
• dr. Wybo Dondorp (ethicus, Universiteit van Maastricht)
• prof.dr. Tsjalling Swierstra (filosoof, Universiteit van Maastricht)
• dr. Stef Groenewoud (directeur Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut voor medische ethiek)
• drs. Gert van Dijk (ethicus KNMG, IC neonatologie Erasmus MC)
• prof.dr. Frank Vandenbussche (hoogleraar verloskunde Radboud Universiteit / UMC St. Radboud Nijmegen)

Van wieg tot graf: Ethische dilemma’s in de gezondheidszorg
In de zesdelige debatreeks Van wieg tot graf. Ethische dilemma’s in de gezondheidzorg komen, de levensloop volgend, diverse thema’s aan bod over de functie, visie en financiele aspecten van gezondheid, welzijn en zorg in Nederland. Door middel van een maatschappelijk debat proberen de Rode Hoed en ZonMw deze thema’s onder een groter publiek onder de aandacht te brengen om burgers en politiek een mogelijkheid te bieden tot nieuwe en weloverwogen inzichten vanuit verschillende perspectieven.

Data: 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 16 mei en 15 juni (slotdebat).

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek ̩n stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis Рom daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Organisatie: Rode Hoed in samenwerking met ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen