Door tegenstrijdige informatie blijven bewoners omgeving Moerdijk ongerust

0
251

Ongeruste omwonenden maken zich zorgen; ze vragen zich af er voor hen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen en zijn boos over het gebrek aan informatie.  Een week na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is nog veel onduidelijk. Woensdagavond waren opnieuw informatiebijeenkomsten voor de bewoners van het gebied. In Strijen werden veel vragen gesteld. Het RIVM overlegt met de autoriteiten of toch extra metingen naar lood in de omgeving van Moerdijk nodig zijn. Het instituut wil zeker weten dat er niet te veel lood is vrijgekomen bij de brand.

Een toxicoloog van het RIVM meldde dat er in de Mariapolder bij Moerdijk in neergedaalde roetdeeltjes in het gras veel meer lood was gemeten dan is toegestaan (879 mg/kg, terwijl 0,5 mg/kg normaal is). Gewassen op het land, zoals spruitjes en boerenkool, zijn ook onderzocht op lood. De uitslagen moeten nog binnenkomen.

Daarnaast hebben enkele tientallen hulpverleners zich moeten laten behandelen in het ziekenhuis na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Zo beschrijft het AD in een artikel het verhaal van een hulpverlener die ruim twee uur aan de zuurstof heeft gemoeten, omdat bleek dat hij een verhoogde CO2-waarde in zijn bloed had en daardoor benauwd was. Ook heeft hij jeukende handen en is draaierig.

Dit terwijl onderzoekers ter plaatse beweerden aan de hand van metingen beweerden dat er niets aan de hand was. Kennelijk zijn dan óf de metingen niet goed verricht of met een te flinke korrel zout genomen. Verder is het vreemd dat dergelijke mensen geen ademmaskers droegen. Adembescherming zijn verplicht als er kans bestaat op het inademen van schadelijke stoffen. Maar waarom zijn deze voorschriften bij de brand in Moerdijk niet in acht genomen. Intussen horen de bewoners dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, maar de toxicoloog raadt aan „wel voorzorgsmaatregelen in acht te nemen”. Afgeraden wordt om gewassen te eten van het land waar de rook van de brand overheen trok. Deze tegenstrijdige informatie maakt dat bewoners het niet vertrouwen. Veel mensen hebben zich de afgelopen dagen al bij hun huisarts gemeld.De onrust is voorlopig nog niet verdwenen.