Q koorts bestrijder, public health man van het jaar 2010

Array

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) op 10 januari werd bekend, dat preventie-experts de Brabantse infectieziekte-arts Jos van der Sande hebben gekozen tot expert met de meeste invloed op het volksgezondheidsbeleid. In zijn dankwoord gaf hij aan, dat zijn rapportages over de Q-koorts gewoon werden genegeerd en niet besproken door de provinciebestuurders en de ministeries van VWS en Landbouw. Ze kregen pas aandacht toen hij zijn verhaal deed in een Zembla uitzending in december 2009.

Kennelijk is het effectiever als experts hun verhaal niet doen via ambtelijke kanalen maar via massamedia. Wat mij opviel in Van der Sande’s verhaal, is dat het zo lijkt op de verhalen uit vorige eeuwen. Zo klaagde de arts Matthias van Geuns in 1795 erover, dat de overheid totaal geen belangstelling heeft voor infectieziekte-maatregelen. In 1870 kreeg de arts en hoofdinspecteur Jacobus Penn geen gehoor van Thorbecke voor zijn pleidooi om van overheidszijde maatregelen te treffen voor meer hygiene ter bestrijding van infectieziekten.

Hij richtte toen de eerste kruisvereniging van Nederland op: het Noordhollandse Witte Kruis. In 2009 krijgt de infectieziekte-arts net zo min gehoor als zijn voorgangers in 1795 en 1870. Les één die ik trek, is dat de overheid  sinds 1795 adviezen over infectieziekten negeert. Les 2 is dat landbouwminister Verburg geen slecht bewindspersoon was. Zij treedt in de voetsporen van iemand als Thorbecke.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen