CG-Raad wil meldplicht bij extreme maatregelen
ArrayZorginstellingen die extreme maatregelen nemen zouden verplicht moeten worden dit te melden. Dat stelt de CG-Raad naar aanleiding van de EO-uitzending over de leefsituatie van Brandon. Hij woont op ’s Heeren Loo, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, waar hij met een riempje is vastgeketend aan de muur van zijn kamer.
In het programma Uitgesproken wordt gesteld dat de 18-jarige jongen al drie jaar lang vastgebonden leeft en dat hij tweeenhalf jaar niet buiten is geweest. Het toepassen van deze verregaande vrijheidsbeperkende maatregelen is volgens de CG-Raad onacceptabel en niet menswaardig.
Onafhankelijke toezichthouder
Als er extreme maatregelen worden genomen en de kwaliteit van leven in het geding is, zouden instellingen daar melding van moeten maken bij een onafhankelijke toezichthouder. Die moet dan nagaan hoe lang de situatie duurt en de macht krijgen om in te grijpen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de Inspectie voor de Volksgezondheid.
Daarnaast vindt de CG-Raad het van belang dat instellingen in de zorg nog beter een visie en beleid ontwikkelen dat geheel gericht is op het voorkomen van toepassing van extreme maatregelen.
Meer gebruik van CCE
Ook zou de kennis van het CCE nog meer ingezet moeten worden door instellingen. Het CCE is een landelijk expertisecentrum dat kan worden ingeschakeld voor consultatie en toetsing. Het CCE richt zich op clienten met een bijzondere zorgvraag in alle sectoren van langdurige zorg. Sinds een paar jaar zet het zich ook in voor mensen met gedragsproblemen in de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de geestelijke gezondheidszorg.
Bovendien zou het CCE nog beter toegankelijk moeten zijn voor mensen die in instellingen wonen, hun ouders en verwanten en de mensen die er werken.
Bron: Leefwijzer