Vrouwen zonder verblijfsvergunning: ongekend ongezond

Migrantenvrouwen zonder verblijfsvergunning (illegale of ongedocumenteerde vrouwen) bestaan niet in officiele statistieken. Daardoor is hun gezondheidstoestand onbekend. Hoewel deze vrouwen geen ziektekostenverzekering mogen afsluiten, hebben ze wel recht op alle medisch noodzakelijke zorg. In hoeverre maken zij ook gebruik van de zorg? Om dit te achterhalen, heeft promovendus Marianne Schoevers honderd vrouwen zonder verblijfsvergunning geïnterviewd en medisch onderzocht. Deze vrouwen blijken veel meer gezondheidsproblemen te hebben dan legale migrantenvrouwen, maar maken veel minder gebruik van de gezondheidszorg. Slechts weinig illegale vrouwen hebben bijvoorbeeld een huisarts. Daarnaast maken ze veel minder gebruik van verloskundige zorg en anticonceptie. Vaak zoeken ze, uit angst voor de politie of uit onwetendheid, geen hulp. Gezondheidswerkers weigeren hen soms te behandelen of eisen ten onrechte geld. Het is onvoorspelbaar of illegale vrouwen daadwerkelijk de zorg krijgen die ze nodig hebben, concludeert Schoevers. ‘De zorg’ is teveel afhankelijk van de goodwill van gezondheidswerkers en vrijwilligers. Met als gevolg dat er serieuze gezondheidsrisico’s zijn voor deze vrouwen en hun (ongeboren) kinderen. Een actieve rol van hulpverleners om deze vrouwen te bereiken is daarom noodzakelijk.
Biografie
Marianne Schoevers (Amersfoort, 1962) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Ze heeft onder meer als huisarts gewerkt in asielzoekerscentra, in diverse huisartspraktijken en als arts in Malawi. Ze schreef daarnaast enkele kinderboeken. Momenteel is ze bezig met een herintredingstraject als huisarts bij de VOHA in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice.

Promotie
Datum: dinsdag 8 februari 2011
Tijd: 15:30
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M.A. Schoevers
Promotors: de heer prof. dr. F.P.J.F. Wester, mevrouw prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen
Copromotors: mevrouw dr. M.W.E.T.C. van den Muijsenbergh
Titel promotie: Health problems and problems accessing health care of undocumented female immigrants in the Netherlands

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen