Van teveel gezond eten wordt je (ook) dik

Voedingshoogleraar Martijn Katan met emeritaat
Ter gelegenheid van zijn afscheid hield Martijn Katan op 28 januari een afscheidsrede getiteld “In praise of nutrients”. Hij pleitte daarin voor een terugkeer naar de chemische benadering in het voedingsonderzoek.

Wie het Mediterrane dieet de hemel in prijst omdat het zo gezond zou zijn, ziet iets belangrijks over het hoofd. Of een voeding gezond is, hangt af van welke stoffen erin zitten. ‘Mediterraan’ is veel te vaag. Als we niet weten welke stoffen er in voedsel zitten en wat die doen, leidt dat tot steeds weer andere aanbevelingen. Dit zegt Martijn Katan vrijdag 28 januari in zijn afscheidsrede In praise of nutrients waarin hij pleit voor een terugkeer naar de chemische benadering in het voedingsonderzoek.

Verwarring over afvaldieten
De verwarring over gezonde voeding komt vooral door de zoektocht naar het ideale afslankdieet. Vroeger werd lijners aangeraden weinig vet te eten en veel koolhydraten, en nu juist het omgekeerde. Volgens Katan heeft dik worden echter niets te maken met de keuze tussen koolhydraten of vetten. “Mensen eten te veel doordat voedsel tegenwoordig lekker en goedkoop is en gemakkelijk te krijgen. Daardoor krijgen ze te veel calorieen binnen. Met de samenstelling van het eten heeft dat weinig te maken. Gezond eten levert ook calorieen, en van te veel gezond eten word je ook dik.”

‘Veel groenten eten’ is te vaag
De samenstelling van voedsel heeft wel invloed op andere aandoeningen dan vetzucht. De taak van het voedingsonderzoek is volgens Katan om uit te vinden welke stoffen uit voedsel van invloed zijn op ziekten. Daar is chemie voor nodig, want die maakt het mogelijk eten op te splitsen in eiwitten, vetten en vitamines en daarmee te experimenteren. Als eenmaal ontdekt is welke stoffen gezond of ongezond zijn dan kan er een aanbeveling worden gedaan die niet zo snel verandert. Vitamine C zorgt bijvoorbeeld dat we geen scheurbuik krijgen, en foliumzuur voorkomt open ruggetjes bij baby’s. “Veel groenten eten” is echter te vaag. Groenten helpen tegen te hoge bloeddruk, maar we weten niet welke stof dat doet. Dat heeft praktische gevolgen. Als het de mineralen in groenten zijn die de bloeddruk verlagen, dan zijn biologische groenten beter, want die zijn soms rijker aan mineralen. Het effect op de bloeddruk zou echter ook kunnen komen van nitraat, en nitraat zit juist in groenten die verbouwd worden met veel kunstmest. Wat is nu gezonder, biologisch of kunstmest?

Zeven uitdagingen voor voedingswetenschap
Katan pleit voor een terugkeer naar de chemische benadering in het voedingsonderzoek, want die levert aanbevelingen op die niet steeds veranderen. Hij presenteert daartoe in zijn afscheidsrede zeven uitdagingen voor de voedingswetenschap. De vraag of groenten de bloeddruk verlagen dankzij het nitraat uit kunstmest is één van Katans uitdagingen.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen