UMCG organiseert thema-avond over psychosociale gevolgen borstkanker

Array

Het UMCG organiseert op dinsdag 15 februari 2011 een thema-avond over ‘de psychosociale gevolgen van borstkanker’. Naast veel informatie voor borstkankerpatienten, hun naasten en zorgverleners is er ook een speciale theatervoorstelling over dit thema.

Theatervoorstelling
De avond begint met de theatervoorstelling ‘Hoe is het…?’  Zes vrouwen o.l.v. Wendy Viel (docent Drama Noordelijke Hogeschool Leeuwarden) hebben hun ervaringen met borstkanker vormgegeven in een theatervoorstelling. Op een indrukwekkende, hilarische en aangrijpende manier delen de vrouwen hun ervaringen met borstkanker met het publiek. De voorstelling gaat over dood en (over)leven en de innerlijke strijd na de onheilsboodschap “kanker”. Maar ook over moed en kracht en de sterke wil om door te gaan. De zes vrouwen varieren in leeftijd van 32-62 jaar. Deze voorstelling wordt voor het eerst in Groningen gespeeld.
Na de voorstelling is er gelegenheid om te reageren en te discussieren met de verschillende speelsters.

Presentatie psycho-sociale gevolgen van borstkanker

Aansluitend verzorgt Inge Henselmans een presentatie over de emotionele impact van borstkanker.  Zij promoveerde in 2009 op een proefschrift over dit onderwerp. Uit haar onderzoek blijkt dat kort na de diagnose veel vrouwen die bestraling en/of chemotherapie ondergaan, kampen met angst voor wat er komen gaat en andere psychische klachten – waaronder slapeloosheid. Over het algemeen herstellen vrouwen zich in de maanden na afronding van de behandeling. Een derde van de vrouwen ervaart zelfs op geen enkel moment na diagnose psychische problemen. Daar staat een kleine groep vrouwen tegenover die pas na de behandeling voor het eerst psychische klachten krijgen, of zelfs gedurende het gehele ziekenhuistraject problemen houden. De onderzoeksresultaten bieden mogelijkheden voor psychologische hulpverleners. Henselmans: “Mijn onderzoek laat zien dat vrouwen op verschillende momenten verschillende emotionele reacties vertonen. Daar moet meer aandacht voor komen. We moeten uitgebreider én op meerdere momenten in kaart brengen of vrouwen psychosociale problemen hebben.” Patienten die het gevoel hebben weinig controle te hebben over hun leven, kunnen gericht ondersteund worden. Henselmans: “Zo kunnen deze patienten leren beter met hun ziekte en hun behandeling om te gaan.”

Borstkankerwerkgroep UMCG
Leden van de borstkankerwerkgroep sluiten de avond af met een presentatie over de borstkankerzorg in het UMCG. Zij doen dit aan de hand van vier filmpjes, die onlangs de site www.borstkanker.umcg.nl zijn geplaatst. Verder geven zij op een laagdrempelige en duidelijke manier antwoord op veel voorkomende vragen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze avond. Dit kan bij het Informatiecentrum Oncologie of via telefoonnummer (050) 361 5934 of [email protected]. De thema-avond begint om 19.30 uur in de Rode Zaal van het UMCG; vanaf 19.00 uur is de ontvangst. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen