Zorggroep Charim reageert op uitzending EenVandaag

‘Gisteren zond EenVandaag een reportage uit, waarin Charim Thuiszorg (een onderdeel van Zorggroep Charim) beticht wordt van het inzetten van uitzendkrachten die onvoldoende geschoold zijn. Een undercovermedewerker heeft met een verborgen camera opnames gemaakt bij clienten in Woudenberg, Zeist en Veenendaal. De thuiszorgorganisatie – die de reportage vooraf niet heeft kunnen zien – neemt afstand van het beeld dat het programma geeft over Charim Thuiszorg. Ook het filmen van clienten zonder hun toestemming vindt Charim afkeurenswaardig.

In de reportage stelt de undercovermedewerker vast, dat zij zonder enige instructie naar clienten is gestuurd. Yvonne Mulder, manager van Charim Thuiszorg: ,,Dit is niet waar. Wij weten en kunnen aantonen, dat de betreffende medewerker wel degelijk instructies heeft ontvangen. Wij vertrouwden op haar bekwaamheid, gezien haar opstelling. Dit hadden wij meer moeten toetsen.’
In de reportage zien we de undercovermedewerker zalf op een wondje doen. Mulder: ,,In het zorgleefplan van de betreffende client staat niets vermeld over wondverzorging door de thuiszorg. De client doet dit zelf. Zo is het afgesproken. De undercovermedewerker heeft zich dus niet aan bestaande afspraken gehouden.’
De undercovermedewerker doet het in de reportage voorkomen, alsof ze zonder enige begeleiding naar clienten ging. Zij kon echter altijd telefonisch terugvallen op deskundige collega’s.
Risicovolle handelingen
Risicovolle handelingen zijn voorbehouden aan gekwalificeerde personen. Uitzendkrachten, zoals de undercovermedewerker, worden daarvan uitgesloten. Yvonne Mulder: ,,De betreffende uitzendkracht had zich bewust aangemeld voor verantwoordelijke dienst, waarvoor zij niet bevoegd is. Wij hebben die dienst niet aan haar toegewezen. In de reportage wordt ten onrechte gesuggereerd dat uitzendkrachten handelingen mogen verrichten waarvoor zij niet bevoegd zijn.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen