Rob Vreeken Nederlandse winnaar journalistenprijs Reproductive Health

Array

Rob Vreeken Nederlandse winnaar journalistenprijs Reproductive Health for All
Volkskrant buitenlandjournalist Rob Vreeken is de Nederlandse winnaar van de Europese journalistenprijs van Reproductive Health for All, een meerjarig stimuleringsprogramma van de Europese Unie gericht op het verbeteren van reproductieve gezondheid en rechten voor meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden. De Europese Unie reikt de prijs nu voor het derde jaar uit. Vreeken viel ook de vorige twee jaar in de prijzen. Dit jaar was het een close call met Saeda Nourhussen, journaliste voor dagblad Trouw die tweede werd met haar artikel ‘Aids lijkt van agenda verdwenen’.

Vreeken’s winnende reportage ‘Nu ook in Ethiopie: gezonde vrouwen’, maakte hij in 2010 na een bezoek aan Ethiopie en beschrijft de problematiek van meisjes en vrouwen in Ethiopie en Afrika, die seksuele en reproductieve gezondheid en rechten ontberen. In zijn artikel gaat hij in op gezondheidsproblemen zoals moedersterfte, fistels (een blijvende, open verbinding tussen vagina en urinebuis of rectum, door een zware bevalling, die naast ernstige medische problemen leidt tot verstoting van meisjes en vrouwen door hun familie en omgeving), tienerzwangerschap, seksueel geweld en soa/hiv-infecties.

De jury, bestaande uit Opzij hoofdredactrice Margriet van der Linden, GroenLinks Europarlementarier Judith Sargentini en hoogleraar Demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen Inge Hutter, prijst Vreeken om zijn gedrevenheid om de moeilijke omstandigheden van vrouwen in ontwikkelingslanden onder onze aandacht te brengen. “Uit Vreekens verhalen spreekt een grote betrokkenheid bij de positie van vrouwen in de samenleving. Zijn publicaties stimuleren ontwikkelingswerkers en beleidsmakers om iets te doen aan vrouwenrechten in niet-westerse landen. Ook zijn recente boek ‘Baas in eigen Burka, van islam tot girl power’, is daar een prachtig voorbeeld van”, aldus Dianda Veldman, directeur van Rutgers WPF, die het EU-programma in Nederland uitvoert.


Over Reproductive Health for All

Het Europese Unie stimuleringsprogramma Reproductive Health for All maakt politici en publiek in Europa bewust van de noodzaak om de hoge moedersterfte en de gebrekkige reproductieve zorg en rechten in de wereld aan te pakken. Doelen zijn wereldwijde toegang voor vrouwen tot anticonceptie en zorg rondom zwangerschap en bevalling en het voorkomen van tiener- en onbedoelde zwangerschap, seksueel geweld en soa/hiv-infecties. Daarmee haakt het programma in op Verenigde Naties millenniumdoel 5, dat beoogt moedersterfte per 2015 met driekwart te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990 en voor 2015 te hebben bereikt dat alle vrouwen ter wereld toegang hebben tot reproductieve zorg.

Over Rutgers WPF
Rutgers WPF is een kenniscentrum dat in en buiten Nederland actief is op het gebied van seksuele gezondheid en rechten. In veel landen is seksuele gezondheid sterk verweven met armoede, gebrek aan kennis en voorzieningen, ongelijke kansen en taboes. Rutgers WPF benadert deze problematiek integraal, rekening houdend met de lokale context. Met haar kennis en expertise op het gebied van seksualiteit ondersteunt Rutgers WPF professionals bij het geven van seksuele voorlichting en bij deskundigheidsbevordering, pleitbezorging en onderzoek.
In Nederland zijn circa 75 mensen werkzaam bij Rutgers WPF. Daarnaast heeft de organisatie veldkantoren in Indonesie, Vietnam en Pakistan, met in totaal circa 40 medewerkers. Rutgers WPF heeft samenwerkingsverbanden met partnerorganisaties in onder andere Bangladesh, Oeganda, Kenia en Malawi.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen