OM eist 20 jaar gevangenisstraf in hoger beroep moord door thuishulp in Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geeist tegen een 39-jarige vrouw uit Den Haag die wordt verdacht van moord. Zij zou op 6 maart 2009 een 78-jarige vrouw, aan wie zij in het verleden thuishulp verleende, in haar woning aan de Laakkade in Den Haag om het leven hebben gebracht. De rechtbank Den Haag veroordeelde de verdachte voor dit feit tot levenslange gevangenisstraf. Zowel de verdachte als het OM stelden tegen deze uitspraak hoger beroep in.

De moord werd ontdekt nadat de politie op 6 maart 2009 een melding kreeg van buurtbewoners die zich zorgen maakten om het welzijn van de vrouw. In haar woning vonden agenten het lichaam van de bejaarde bewoonster. De bejaarde vrouw is door 51 messteken om het leven gekomen. Ruim twee weken later werd de verdachte aangehouden, nadat telecomgegevens en getuigenverklaringen in haar richting wezen.

Mogelijke betrokkenheid van een ander
De verdachte heeft bij de politie en bij de rechtbank nooit openheid van zaken gegeven. Na de veroordeling door de rechtbank heeft zij een verklaring afgelegd waarin zij suggereert dat een ander bij de moord betrokken zou zijn. De verdachte stelt dit nooit eerder te hebben gezegd uit angst voor die ander.

In hoger beroep is hiernaar zeer uitgebreid onderzoek verricht, maar er is in de visie van het OM niets uit gekomen dat er op wijst dat die ander op welke manier dan ook betrokken zou zijn bij de moord. Het nieuwe onderzoek heeft naar de mening van het OM juist nog meer belastend bewijs in de richting van verdachte opgeleverd. Het OM gaat er dan ook van uit dat de verdachte de moord heeft gepleegd en niet iemand anders.

Hoger beroep door OM
Het hoger beroep van het OM richtte zich tegen de door de rechtbank opgelegde straf. Het OM deelt de zorgen van de rechtbank omtrent de houding van verdachte, de koelbloedigheid waarmee door verdachte is gehandeld en de extreme mate van agressie, maar meent dat een levenslange gevangenisstraf, in vergelijking met andere enkelvoudige moorden, ongebruikelijk hoog is. De advocaat-generaal heeft in hoger beroep benadrukt dat levenslange gevangenisstraf in haar ogen is bedoeld voor mensen die meervoudige moorden plegen of recidive hebben op dit vlak.

Eis in hoger beroep
Door de officier van justitie was in eerste aanleg 18 jaar gevangenisstraf geeist. De advocaat-generaal heeft in hoger beroep een hogere straf geeist omdat de verdachte na de uitspraak van de rechtbank een ander met naam en toenaam bij de moord heeft betrokken. Zij heeft het leven van die bewuste man daardoor totaal overhoop gehaald, onder andere doordat hij en zijn familie lange tijd met deze beschuldiging hebben moeten leven en naar aanleiding van de verklaring van de verdachte meerdere keren door de politie zijn gehoord. De advocaat-generaal neemt het de verdachte zeer kwalijk dat zij de man van een dergelijk misdrijf heeft beschuldigd, terwijl hij notabene al tien jaar lang voor het slachtoffer zorgde en haar als zijn oma beschouwde.

Uitspraak (naar verwachting) op woensdag 23 maart.


Bron : Ressortsparket Den Haag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen