Chronisch slaaptekort schadelijk voor hart

Array

Chronisch slaaptekort, een probleem voor veel mensen, het lijkt vooral een vervelend maar onschuldig probleem te zijn. Maar uit onderzoek blijkt nu dat slaapgebrek je risico op een beroerte of hartaanval kan verhogen.
Brits onderzoek toont dit aan nadat de data van meer dan 470000 mensen uit 8 landen zijn geanalyseerd.

‘Als je minder dan 6 uur per nacht slaapt en je nachtrust is verstoord, heb je een 48% vergrote kans op het ontwikkelen van of overlijden aan een hartaandoening en 15% meer kans op het krijgen van een beroerte.” Aldus onderzoeker Dr. Francesco Cappuccio.

“De trend van laat naar bed gaan en weer vroeg op staan is eigenlijk een tikkende tijdbom voor onze gezondheid. Je moet dus nu iets doen om je persoonlijke risico op deze levensbedreigende aandoeningen terug te dringen.”
Dr. Michelle Miller, co-onderzoeker van Cappuccio legt uit: “chronisch te weinig slapen produceert hormonen en chemische stofjes in het lichaam die het risico op het ontwikkelen van een hartaandoening, beroertes en andere aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes en obesitas sterk doen toenemen.”

“Vandaag de dag leeft er een soort verwachting in onze samenleving dat we meer in onze dag, in ons leven kunnen stoppen. Het constante schipperen voor een goede werk/privé balans zorgt er voor dat we kostbare slaaptijd in gaan leveren om er maar voor te zorgen dat we alles doen waarvan we denken dat dit van ons wordt verwacht.”
“Maar door dat te doen,” zegt Cappuccio, “zijn we ons eigen risico op een beroerte of cardiovasculaire aandoeningen significant aan het vergroten. “
Ongeveer 7 uur slaap per nacht beschermt je gezondheid en verminderd je risico op het ontwikkelen van een chronische aandoening.
Vrouwen in de overgang hebben al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten: 1 op de 2 vrouwen in de overgang heeft een te hoog cholesterol! Daarnaast is chronisch te weinig slaap, vaak veroorzaakt door nachtelijk transpireren, een veel gehoord probleem bij vrouwen die in de overgang zitten. Heb je ook overgangsklachten? Wil je weten hoe het met jouw cholesterol gesteld is? Maak dan eens een afspraak bij de Care for Women specialiste!

Recente artikelen