Test Consumentenbond: Jeroen Bosch Ziekenhuis topper in herniazorg

0
540

Intensieve samenwerking door de verschillende specialisten op de rugpoli zorgt ervoor dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis als “Topper” voor herniazorg uit de bus komt bij de test van de Consumentenbond die deze week gepubliceerd is in de Consumentengids. In totaal ontvingen 6 ziekenhuizen in Nederland deze titel.
De “Toppers” in de test voldoen aan vier criteria: beperkte wachttijd tot een operatie, de mogelijkheid voor een MRI-scan, de aanwezigheid van een gespecialiseerde medewerker voor herniapatiënten en beschikbaarheid van een speciaal behandelteam met betrokken specialisten. Verder worden 29 ziekenhuizen als “Voorloper” bestempeld: zij voldoen aan drie van de vier criteria. “Achterblijver” zijn 38 ziekenhuizen in Nederland die lager scoorden.
Thom Timmerhuis, neuroloog, ziet de titel “Topper” als een bevestiging dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis de herniazorg goed georganiseerd heeft. “Samen met collega Jan-Pieter ter Bruggen is de herniapoli zo georganiseerd, dat neuroloog, neurochirurg, orthopeed en fysiotherapeut intensief samenwerken om in een zo kort mogelijk traject de diagnose rughernia vast te stellen en te beoordelen of een operatie wel of niet moet plaatsvinden. Bovendien hebben we een speciale physician assistant in dienst voor patiënten met rugklachten en verdenking hernia: Rianne van den Burg. Zij onderzoekt samen met de neuroloog de patiënten op de poli, waardoor een korte wachttijd kan worden bereikt. Tevens kan in veel gevallen op de dag van het bezoek een MRI gemaakt worden. Door deze verbetering kan de patiënt alles combineren in één ziekenhuisbezoek.”
In het nieuwe ziekenhuis dat in april 2011 de deuren opent, zal de succesvolle herniapoli worden voortgezet. Daarnaast zal ook de “rugpoli” worden voortgezet, waar orthopeed en neuroloog samen in één bezoek patiënten met chronische rugpijn beoordelen zonder verdenking van een hernia.
Alles over de Consumentenbond is te vinden op www.consumentenbond.nl