St. Antonius Ziekenhuis deelt innovaties met cardiologen

Array

Live vanuit de OK kennis overdragen over hartoperaties
Vandaag komen meer dan zeventig cardiologen uit heel Nederland in het St. Antonius Ziekenhuis bijeen om kennis te nemen van de laatste innovaties rondom hartoperaties. Door middel van zes live-hartoperaties – rechtstreeks vanuit de OK of katheterisatiekamer – krijgen cardiologen de nieuwste technieken met betrekking tot hartchirurgie te zien. Technieken waar veel patienten baat bij hebben omdat de wond zo klein mogelijk wordt gehouden en het herstel erna spoedig(er) verloopt. Het is niet voor niets dat het St. Antonius Ziekenhuis initiatiefnemer is van dit hartsymposium: het St. Antonius loopt al jaren voorop in de ontwikkelingen van hart- en vaatchirurgie. Cardiologen voeren hier jaarlijks meer dan 2000 openhartoperaties en 2700 hartinterventies uit.

In de ochtend wordt live getoond hoe een nieuw soort aortaklep wordt vervangen, hoe een mitraclip via de lies wordt geplaatst, en hoe een verkalkte aortaklep wordt verwijderd en vervangen door een endoklep, ook via de lies. Het St. Antonius voert deze laatste operatie ongeveer honderd keer per jaar uit.

Live volgen van vaatchirurgie
In de middag krijgen de cardiologen inzicht in de thoracale vaatchirurgie. Er wordt onder andere een levensbedreigende vaatverwijdering van de aorta behandeld door het plaatsen van een ‘thoracale endoprothese’. Ook het plaatsen van een ‘watchman device’ (om stolsels te fixeren in de boezem van het hart; deze stolsels ontstaan vooral bij hartritmestoornissen) vanuit de lies wordt vanuit de operatiekamer toegelicht.

Alle ingrepen zijn operaties waarbij de wond zo klein mogelijk wordt gehouden. Dat betekent dat het herstel van de patient achteraf vlotter verloopt. Dit is mogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van zeer specialistische hulpmiddelen en toepassingen die in het St. Antonius zijn ontwikkeld.

Techniek

Vanuit de zaal waar de deelnemers zich bevinden, is live-verbinding gemaakt met de OK en katheterisatiekamers. In totaal gaat het om zes ingrepen: drie ingrepen vanaf de katheterisatiekamers en drie vanaf de OK. De opererend chirurg of cardioloog geeft zelf verslag van zijn verrichtingen. Vanuit de zaal kunnen direct vragen worden gesteld aan de chirurg in de operatiekamer en/of de cardioloog in de katheterisatiekamer.

Tijdens de pauzes kunnen deelnemers kijken naar een unieke in 3D opgenomen hartklepoperatie van het St. Antonius. Het is de eerste keer in Nederland dat deze operatie op een OK in 3D gefilmd werd. Hiermee onderzoekt het St. Antonius of 3D-weergave van toegevoegde waarde is voor educatieve toepassingen voor cardiologen en opleidingen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen