NVVE waarschuwt voor heliumgas

Medio februari stond in de NRC dat heliumgas als middel voor een zelfgekozen levenseinde een optie zou zijn. Daarbij werd verwezen naar de site www.eenwaardiglevenseinde.nl waarop de heliummethode wordt beschreven. De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde onderschrijft deze optie absoluut niet. Als belangenbehartiger van 118.000 leden, waarvan velen zelf willen kunnen beslissen over hun levenseinde, vindt zij dat er over methoden voor zelfdoding deugdelijke informatie verstrekt moet worden. De methode met heliumgas valt hier niet onder wel om de volgende redenen.
Er is in de Verenigde Staten met heliumgas ervaring opgedaan bij patienten met terminale kanker of chronische ziekten; mensen die vaak afhankelijk zijn van anderen. Bij de heliummethode heeft men een grote cilinder nodig, een plastic slang, een slangklem, plastic zak en elastiek. Omdat het technisch een ingewikkelde methode is, zal hulp meestal nodig zijn bij het plaatsen en aansluiten van de cilinder en het gereedmaken van de plastic zak. Opmerkelijk is dat op bovengenoemde website staat dat het niet duidelijk is of in Nederland voorbereidende handelingen door anderen strafbaar zijn. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten zijn deze handelingen in Nederland wel degelijk strafbaar. Dat heeft de zaak Muns uitgewezen. Deze voormalige counselor van Stichting De Einder was in 2001 aanwezig bij de zelfdoding van een bejaarde, zieke vrouw. Zij wilde met pillen, drank en een plastic zak een einde aan haar leven maken. Muns zou een boodschappenlijstje hebben gemaakt en ervoor hebben gezorgd hebben dat alle benodigdheden klaarstonden. Daarnaast zou hij het deksel van een jampotje hebben opengedraaid en drank aangereikt. Hij werd uiteindelijk schuldig verklaard aan hulp bij zelfdoding. De suggestie die op de website wordt gedaan dat de kans op vervolging klein is voor familieleden die de hulp hebben gegeven uit barmhartigheid voor en op verzoek van de patient, is ronduit misleidend. De kans van slagen, als mensen de methode geheel zelfstandig uitvoeren, wordt niet vermeld. Het risico dat er iets mis gaat bij de uitvoering van deze toch wel ingewikkelde methode lijkt aanzienlijk. De NVVE raadt haar leden deze methode dan ook ten stelligste af.

Bron: NVVE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen