De bionische mens in Paradiso

0
314

De bionische mens en de wetenschappelijke werkelijkheid
Paradisolezing 3 april door Frans C.T. van der Helm over hulpmiddelen voor de besturing van spieren

Wie kent hem niet, de man van 6 miljoen? Na een ernstig ongeluk wordt hij door de heren en dames van de wetenschap zodanig opgelapt dat hij veel meer kan dan hij voorheen ooit heeft gekund. Uitgerust met metalen onderdelen, sterke motoren en een oneindig scherp zicht is hij in staat om de mensheid te bevrijden van allerhande criminele bendes.
Helaas staat dit in schril contrast met de wetenschappelijke werkelijkheid. Biomechatronicus prof. Frans C.T. van der Helm spreekt zondag 3 april in Paradiso over de bionische mens. Als iemand zijn arm of been verliest door een ongeluk, of nog erger, een dwarslaesie oploopt, zijn er slechts zeer beperkte hulpmiddelen voorhanden om de verloren functies te vervangen. Een handprothese heeft bij lange na niet de beweeglijkheid en de coördinatie van een menselijke hand. Met een beenprothese kun je niet voetballen en alternatieven voor de menselijke hersenen of het zenuwstelsel zijn ook maar spaarzaam voorhanden.

Frans van der Helm onderzoekt de werking van het centrale zenuwstelsel bij de besturing van de spieren, en zoekt naar mogelijkheden om een deel van de besturing door hulpmiddelen te laten overnemen, in geval van beschadiging. In zijn Paradisolezing laat hij de functionele resultaten van de biomechatronische wetenschap zien.

Frans van der Helm is als hoogleraar Biomechatronics and Biorobotics verbonden aan de TU Delft. Hij heeft het Delft Shoulder and Elbow Model (DSEM) ontwikkeld, een gedetailleerd computermodel van de bovenste extremiteit. Een tweede onderzoekslijn is de ontwikkeling van humanoid robots en haptische interfaces. Van der Helm is algemeen directeur van het FES onderzoeksconsortium TREND, dat onderzoek doet naar Complex Regional Pain Syndrome. Hij is leider van NeuroSIPE, een programma van de Technologiestichting STW, en technisch-wetenschappelijk directeur van NeuroControl, een Center of Research Excellence van IMDI.nl (Innovatieve Medical Devices Initiatief Nederland).

De Paradisolezing van Frans van der Helm vindt plaats op zondag 3 april van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam.
Na de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie met de spreker.
De discussie wordt ingeleid met een korte vraagstelling gepresenteerd door Wietse van Dijk, AIO bij de afdeling Biomechanical Engineering van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen aan de TU Delft.
De toegang bedraagt € 10,- per persoon. VPRO-leden betalen € 8,50, studenten € 5,-.
Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter, t. 020 623 54 51 of www.verstigt.nl.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2011 luidt Operatie wetenschap – van het lab naar de praktijk. Deze zeventiende serie Paradisolezingen wordt georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.