Gebundelde thuiszorg vermindert isolement en verhoogt welzijn ouderen

0
323

Ouders met een gerust gevoel achterlaten in het verzorgingstehuis
Het grootste probleem voor het merendeel van de ouderen –eenzaamheid en isolement- kan worden voorkomen door kleinschalige zorg aan te bieden. Deze vorm van zorg heeft een duidelijk positief effect op het welzijn van ouderen. DS Verzorgd Wonen introduceert in Nederland een nieuw woonzorgconcept voor ouderen. De nadruk ligt hierbij op het geven van belevingsgerichte- en omgevingszorg binnen een stijlvolle kleinschalige woonomgeving waarbij de thuiszorg groepsgewijs wordt ingekocht.

Ouderen met een verhoogde zorgbehoefte kunnen hun intrek nemen bij een DS zorgresidentie. De DS zorgresidenties zijn volledig aangepast voor ouderen zonder dat dit de huiselijke sfeer aantast. De monumentale panden zijn volledig gerestaureerd en ingericht met meubilair uit vervlogen tijden. Hans Bos van DS Verzorgd Wonen: ‘Het gebruik van mooie klassieke panden en sfeervolle klassieke inrichtingselementen neemt het ontheemde gevoel weg dat ouderen vaak beleven wanneer zij in een verpleeg- of verzorgingshuis worden opgenomen. Dit gevoel veroorzaakt veel stress en onvrede wat een belangrijke oorzaak kan zijn van extreem gedrag van dementerenden in verpleeghuizen en ook het welzijn sterk kan verminderen.’ Onderzoek van Anneke van der Plaats, een toonaangevend ouderenarts, toont aan dat zeker ook dementerende ouderen grote behoefte hebben aan een veilige, herkenbare woonomgeving met bekende elementen, elementen uit hun jeugd. Bijvoorbeeld geen glazen pui tot aan de grond, maar wel een ouderwetse schuifdeur. Echter ook ouderen met lichamelijke klachten voelen zich veel prettiger in een verzorgde, huiselijke omgeving die niet als “institutioneel” wordt ervaren.

Thuiszorg onbetaalbaar
Thuiszorg is voor veel ouderen in eerste instantie een goede eerste oplossing, maar wordt vaak onbetaalbaar wanneer de zorgvraag intensiever wordt. De thuiszorg wordt weer betaalbaar door deze zorg groepsgewijs in te kopen en in een huiselijke en vertrouwde omgeving aan te bieden. ‘Iedere residentie biedt ruimte voor gemiddeld twintig vaste bewoners Hierdoor kunnen we 24-uurszorg aanbieden tegen een betaalbare prijs. Daarnaast wordt ook hulp geboden bij de zorgadministratie rond zorgindicatie en eventuele herindicatie.

Gemeenschappelijkheid voorkomt isolement
Bijkomend aspect is dat ouderen in hun eigen omgeving vaak vereenzamen, vooral wanneer iemand alleen over blijft na het verlies van een partner. Dankzij de kleinschalige zorg worden ouderen uit hun isolement gehaald, zijn ze omringd door geestverwanten en kunnen ze sociaal weer een nieuwe start maken, wat het welzijn zeer ten goede komt’, aldus Bos. Bij DS is er heel veel aandacht voor het gemeenschappelijke. Dit komt niet alleen terug in het organiseren van een dagelijks activiteitenprogramma waar iedereen aan mee kan doen, maar ook in het (desgewenst) betrekken van de ouderen bij huiselijke activiteiten als koken, strijken en stofzuigen. Verder zijn de algemene ruimtes; woonkeuken, woonkamer en “herenkamer” altijd zeer verzorgd ingericht en royaal opgezet.’Hoewel bewoners volledig vrij zijn in hun doen en laten, zien we in de praktijk dat men het vaak erg gezellig vindt om veel tijd in de gemeenschappelijk ruimtes door te brengen.’ aldus Bos. Ook worden er met regelmaat huisconcerten en ontvangsten georganiseerd.

Over DS Verzorgd Wonen
DS Verzorgd Wonen is een organisatie gespecialiseerd in het opzetten van woonzorgcombinaties voor ouderen op sfeervolle, monumentale locaties. Het doel van DS Verzorgd Wonen is dat bewoners dankzij op maat gesneden persoonlijke zorg en professionele dienstverlening in staat zijn om hun persoonlijke levensstijl zo lang mogelijk door te zetten, met het gevoel “thuis” te wonen. Door de bundeling van de zorgvraag en een minimum aan overhead is het daarbij mogelijk dit alles tegen acceptabele kosten aan te bieden. DS Verzorgd Wonen maakt momenteel een stormachtige groei door. De organisatie heeft in 2009 haar eerste woonzorgcombinatie geopend en heeft op 3 jan 2011 Hilversum haar derde vestiging geopend: Zorgresidentie Koetshuys Erica. De DS zorgresidenties bieden plek aan gemiddeld 20 vaste bewoners en bieden daarnaast ook mogelijkheden voor dagopvang. Ook is er een zorghotel verbonden aan de zorgresidentie.