Wie zorgt er straks voor mij?

Array

Herrie in het verpleeghuis
Verpleeghuizen die onder de maat presteren kan je vroegtijdig opsporen en aanpakken als je weet waar je op moet letten. Daar heb je een inspectie voor nodig met kennis van en inzicht in verpleeghuiszorg, maar vooral met gevoel voor urgentie en daadkracht: de Inspectie voor de Ouderenzorg.

Herrie in het verpleeghuis
Vrijwel elke maand duikt er in de media wel een verpleeghuis op waar de kwaliteit van leven door de bodem is gezakt. Ondanks dat er elke dag in veel verpleeghuizen veel goede dingen gebeuren, gaat het niet goed in de vaderlandse ouderenzorg. Veel bewoners, familieleden en verzorgenden ondervinden dat dagelijks aan den lijve. Nu zijn het nog vooral verpleeghuizen in de Randstad die het nieuws halen. Maar als er niets verandert, volgt de rest van het land vanzelf.
Vanuit het project “Wie zorgt er straks voor mij?” maak ik mij samen met Ad de Jongh sterk voor het vroegtijdig opsporen, doorlichten en aanpakken van ondermaats presterende verpleeghuizen. We hebben laten zien dat je slecht presterende verpleeghuizen in een vroegtijdig stadium in het vizier kunt krijgen, mits je precies weet waar je naar moet kijken. Daar heb je kennis, inzicht en gevoel voor urgentie voor nodig. Dat missen we bij de IGZ. Vandaar ons pleidooi voor een Inspectie voor de

Ouderenzorg.
Zover is het nog niet. Maar gelukkig zijn er altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Kijkend naar het programma “Herrie in de keuken” kwam de gedachte op: waarom maken we niet een soortgelijk tv programma over het verpleeghuis met Hans Becker, de Herman den Blijker van de ouderenzorg, als anker. Een verpleeghuisbestuurder die jarenlang op basis van een uitgewerkte, betekenisvolle visie iets bijzonders heeft neergezet. Een van de weinige bestuurders die in relatie tot verpleeghuizen het woord “geluk” in de mond durft te nemen.

Natuurlijk is een verpleeghuis iets anders dan een keuken. Er verblijven uiterst kwetsbare mensen die complexe zorg krijgen. Daar zal je bij het maken van een programma terdege rekening mee moeten houden. Maar daar staat een maatschappelijk waardevol doel tegenover. Als je er in zou slagen om met behulp van een dergelijk tv programma de kwaliteit van zorg in een aantal verpleeghuizen omhoog te krijgen, dan is er veel gewonnen. Er zou een enorme voorbeeldwerking vanuit kunnen gaan.
En voor de mensen die denken dat een tv programma over een verpleeghuis niet voldoende kijkers zal trekken: het wordt een kijkcijferhit! Alleen al de video’s die na afloop op de website bekeken kunnen worden. Over mevrouw Bakker die haar vriendinnen van vroeger uit het oog verloren is en ze na lange tijd eindelijk terugziet. Over Anja, Iris en Petra die het geld en de tijd krijgen om hun cliënten een zinvolle dag te bezorgen. Over de heer van Zanten en mevrouw van Dijk, twee bewoners die op hoge leeftijd bij elkaar opnieuw de liefde hebben gevonden.

U voelt het al aan? Hier komen meerdere succesvolle programmaconcepten bij elkaar! Welke omroep pakt de handschoen op?Een andere manier om er iets aan te doen is een tv programma waarmee je ondermaats presterende verpleeghuizen helpt hun kwaliteit van zorg spectaculair te verbeteren. De werktitel “Herrie in het verpleeghuis” roept associaties op met “Herrie in de keuken”. Dat is ook de bedoeling. Maar het programma zou evengoed “Lawaai in het verpleeghuis” kunnen heten of “Het gelukkige verpleeghuis”. Willen mensen daarnaar kijken? Wis en waarachtig.

Want alles wat we in het leven tegenkomen, vind je terug in het verpleeghuis: verloren vrienden, onvervulde dromen, bittere teleurstellingen, zoete herinneringen, nieuwe liefdes. Als je een verpleeghuis ziet als een gemeenschap van bondgenoten, waarin mensen [bewoners, familieleden en zorgverleners] dagelijks waardevolle nieuwe bladzijden aan het boek van hun leven proberen toe te voegen, dan weet je: daar zijn bijzondere verhalen te vinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen